Επέστρεψαν οι αγοραστές στις τράπεζες

Η χθεσινή συνεδρίαση έπεισε και τους τελευταίους ότι η εγχώρια αγορά θα πηγαίνει είτε προς τα πάνω με τις τράπεζες και λίγους ακόμα “ενδιαφερόμενους”, είτε προς τα κάτω με το σύνολο σχεδόν του ταμπλό, απλά και μόνο γιατί η ρευστότητα που ανακυκλώνεται σε αυτό το κομμάτι της αγοράς νιώθει περισσότερο “ασφαλής”.
Από την άλλη, δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι η σημαντικότατη βελτίωση των τραπεζικών αποτιμήσεων θα “βοηθήσει” στις επερχόμενες αυξήσεις κεφαλαίου.
Οπως δήλωσε με νόημα παλαιότατος παράγων της αγοράς, “οι τράπεζες έχουν το άμεσο πρόβλημα, οι τράπεζες θα τύχουν και της αμεσότερης βοήθειας”(!!!). “Θεμελιώδη εταιριών και άλλα συναφή θα εξεταστούν από την αγορά πολύ αργότερα”.

Αλλωστε, αφού δίνει κέρδη (έστω και με μικρά διαλείμματα) ο τραπεζικός κλάδος, έχει λόγο κανένας από τους traders να αναζητήσει άλλους επενδυτικούς στόχους, όταν μάλιστα οι τραπεζικές μετοχές έχουν αποδόσεις που δεν τις “είδε” η περιφέρεια το “ένδοξο” 1999 (τότε το όριο ανόδου ήταν μόλις 8%);
Το τραπεζικό “φαινόμενο” δεν αποκλείεται να έχει και συνέχεια όσο δεν υπάρχει διάχυση του ενδιαφέροντος ή όσο υπάρχουν “βοήθειες” από το εν εξελίξει “short covering”, που χθες πήρε αξιοπρόσεκτες διαστάσεις.
Τι έκανε χθες τους αγοραστές να γυρίσουν στον τραπεζικό κλάδο;

Μα ασφαλώς τα νέα σενάρια που φαίνεται να διατηρούν τις υπάρχουσες διοικήσεις. Με βάση πληροφορίες οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να δοθεί κρατική βοήθεια στις τράπεζες μόνο για κεφάλαια που θα χρειαστούν λόγω του “κουρέματος” του χρέους. Για κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν από διαχείριση των χαρτοφυλακίων τους, όπως οι πρόσθετες προβλέψεις, οι μέτοχοι θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη ή να αναζητηθούν άλλες λύσεις. Για τα κεφάλαια που θα αντλήσουν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το Δημόσιο θα λάβει ως αντάλλαγμα μετατρέψιμες σε μετοχές ομολογίες. Ανοιχτό είναι και το θέμα να λάβει κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου, με ταυτόχρονη όμως… αναστολή στην άσκηση του δικαιώματος για μία τριετία ως πενταετία.

Τι λένε οι επαγγελματίες του χώρου: Εκστασιασμένοι με την τραπεζική παλιγγενεσία, οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς καλωσορίζουν την αύξηση του τζίρου, όμως από την άλλη δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι η αγορά παραμένει σταθερά εστιασμένη στον τραπεζικό κλάδο και η άνοδος δεν “πατά” σε περισσότερο περιεχόμενο ειδήσεων από εταιρικά νέα, τα οποία απουσιάζουν έως τώρα από το οικονομικό προσκήνιο.
Ωστόσο οι ημέρες θα επηρεαστούν από γεγονότα τα οποία θα έχουν πολύ ισχυρή επιρροή στην τάση και ενδεχομένως η αίσθηση ότι αποφεύγονται τα χειρότερα από τη μη επίτευξη συμφωνίας ή από κάποια εμπλοκή στα βασικά ζητήματά της να κλείνει υπέρ του θετικού σεναρίου.
Τα ποιοτικά (συμμετοχή τίτλων) και ποσοτικά δεδομένα (διακύμανση, συναλλαγές) της χθεσινής συνεδρίασης ενδεχομένως να αποτελούν αξιόπιστες ενδείξεις για την εκτίμηση των επόμενων συνεδριάσεων.
Δεν αποκλείεται ο χθεσινός ενθουσιασμός των αγοραστών στον τραπεζικό κλάδο να φέρνει πιο κοντά την πιθανότητα μικρής διόρθωσης και για αυτό συνιστούνται κινήσεις με “σφιχτά” “stop loss” για όσους κινούνται με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Χ.Α.: Και η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας ακολούθησε την “πεπατημένη” των αμέσως προηγούμενων και μετά τη βίαια διόρθωση της Παρασκευής, και αφού προέκυψαν νέα δεδομένα και σενάρια όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση του εγχώριου τραπεζικού κλάδου οι αγοραστές επέστρεψαν δριμύτεροι, στέλνοντας στα πρώτα λεπτά Γενικό και τραπεζικό δείκτη στα υψηλά ημέρας.
Σταδιακά, ο αρχικός ενθουσιασμός για τραπεζικές μετοχές μειώθηκε, οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους τίτλους του 20άρη γύρισαν (εύκολα) σε αρνητικό πρόσημο, με τη ΔΕΗ (έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας) να ηγείται αυτών με αρνητική διάθεση, αλλά μετά τις 15.40 οι αγοραστές ανέλαβαν νέες πρωτοβουλίες σε τραπεζικό κλάδο και Coca-Cola (έκλεισε στο υψηλό ημέρας) και η αγορά όχι μόνο γλίτωσε το “ρεζιλίκι” ο Γενικός Δείκτης να γυρίσει σε απώλειες και την ίδια ώρα το σύνολο των τραπεζικών μετοχών (πλην της γνωστής και μη εξαιρετέας Γενικής) να σημειώνει από αξιοσημείωτα έως και εντυπωσιακά κέρδη, αλλά επέστρεψε και έκλεισε κοντά στα υψηλά ημέρας.
Η χθεσινή εικόνα της αγοράς επιβεβαίωσε όλους αυτούς τους “υποψιασμένους”, που υποστηρίζουν φανατικά ότι η εν εξελίξει κίνηση στο Χ.Α. γίνεται με την επιδεικτική απουσία των ξένων χαρτοφυλακίων και απόλυτα ελεγχόμενα. Σε αυτό συνάδει και η κίνηση της Coca-Cola να πάρει κάποιες πρωτοβουλίες μόλις διαπιστώθηκε (προς στιγμήν) κόπωση στον τραπεζικό τομέα, ενώ προκειμένου να επιτευχθεί κλείσιμο και επιστροφή στα υψηλά ημέρας κινητοποιήθηκαν προς το τέλος ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, Τιτάνας και Μυτιληναίος.
Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης η παραμονή του τζίρου χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ και οι ελάχιστες (πειστικές) θετικές διαφοροποιήσεις σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που επιβεβαιώνεται με τον πλέον επιδεικτικό τρόπο από το +10,96% του τραπεζικού δείκτη, το +4,79% του FTSE και το -0,69% του δείκτη Μεσαίας – Μικρής Κεφαλαιοποίησης.

Fitch: Εκτιμά ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε ελεγχόμενη αναδιάρθρωση χρέους, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το τριμηνιαίο Snaphsot του οίκου. Η Fitch, ωστόσο, αναφέρει ότι “δεν μπορεί να αποκλειστεί η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, που μπορεί να περιλαμβάνει και έξοδο από την ευρωζώνη, η οποία θα επιφέρει πιο καταστροφικό αποτέλεσμα για το σύνολο των χρηματοοικονομικών συναλλαγών της Ελλάδας”.

GREK: Ενθουσιασμένος για την παρουσία του στη χώρα μας και περήφανος για τη δημιουργία του πρώτου ETF που παρακολουθεί το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, του “GREK”, εμφανίστηκε ο κ. Bruno del Ama, διευθύνων σύμβουλος της Global X, σε εκδήλωση που οργάνωσε η ΕΧΑΕ κατά την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης του Χ.Α.
“Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι για το μέλλον της Ελλάδας”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Del Ama, για να προσθέσει ότι η τρέχουσα εβδομάδα είναι ιστορικής σημασίας για την οικονομική κατάσταση της χώρας. “Οι διεθνείς επενδυτές, τους οποίους εκπροσωπούμε και με τους οποίους έχουμε καθημερινή επαφή, είναι ενθουσιασμένοι με τις προοπτικές της Ελλάδας”, κατέληξε ο CEO της Global X.

Δάιος Πλαστικά: Αύξηση πωλήσεων κατά 25% και εξαγωγών κατά 10% κατέγραψε το 2011 η εισηγμένη. Οι εξαγωγές ανήλθαν σε ποσοστό 63% επί των συνολικών πωλήσεων και στόχος για το 2012 είναι η περαιτέρω αύξησή τους κατά 11%, ενώ, μεταξύ άλλων, η εταιρία προωθεί εξαγωγικό “άνοιγμα” στην αγορά της Τουρκίας.

Σπύρου: Στα 0,3500 άλλαξαν χέρια 148.000 κομμάτια (όχι “πακέτο”).

ΔΟΛ: Σε υψηλά διμήνου, στο ανώτατο όριο ανόδου και με σημαντικό ανεκτέλεστο αγορών.

ΧΠΑ: Επιστροφή των αγοραστών, αξιοπρόσεκτο “short covering” και νέα αύξηση των συναλλαγών ήταν τα κυριότερα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης.
Το συμβόλαιο Μαρτίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με σαφώς υποδεέστερη διάθεση, με αποτέλεσμα να γυρίσει σε υποτίμηση 0,50%, όμως μετά τις 17.00 έγιναν πράξεις με premium έως και 2,65%.
Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 13.118, τιμή εκκαθάρισης 329) κινήθηκαν μεταξύ 316 και 339,75 μονάδων.
Λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 αυξήθηκε στο 62%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 3.176 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (1.205 δικαιώματα αγοράς και 1.971 δικαιώματα πώλησης).
Στην αγορά των ΣΜΕ επί μετοχών διακινήθηκαν συνολικά 59.141 συμβόλαια, σαφώς μειωμένα.
Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (65.300 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜΕ επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (17.073), Alpha Bank (23.472), ΟΤΕ (609), Ταχ. Ταμιευτήριο (220), ΟΠΑΠ (1.228), Πειραιώς (6.336), ΔΕΗ (1.051), Κύπρου (5.188), Μυτιληναίο (668), MPB (122), MIG (865), Αγροτική (222), ΓΕΚ (1.444), Intralot (102), Μέτκα (170).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στη συνεδρίαση της 3/2 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (11.534.528 τεμ.), MIG (4.210.069 τεμ.), Eurobank (9.855.296 τεμ.), MPB (4.715.258 τεμ.).
Να σημειωθούν τα 250 δικαιώματα πώλησης για την Alpha Bank, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 1,30 ευρώ και άλλα 100 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, ίδιας λήξεως, με τιμή εξάσκησης τα 2,70 ευρώ.