Σε ομιλία της στη Δραπετσώνα.
«Πρέπει να ηττηθεί όχι μόνο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αλλά και η πολιτική, ότι πρόσημο κι αν έχει, που λέει ότι μέσα στην ΕΕ υπάρχει ‘νέος αέρας’, άρα μπορούμε να τροποποιήσουμε το Μνημόνιο και ο λαός να ανακουφιστεί» υπογράμμισε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε συγκέντρωση εργατών του Κλάδου Μετάλλου στην Δραπετσώνα, ενώ ταυτόχρονα κάλεσε σε ανάκτηση του «χαμένου εδάφους» από το ΚΚΕ, «διότι μετά τις 18 Ιουνίου ο πρωταγωνιστής πρέπει να είναι το εργατικό κίνημα, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να δοθεί πίστωση χρόνου, κάτι που θα είναι ολέθριο, στην όποια καινούργια κυβέρνηση σχηματιστεί».
Η κ. Παπαρήγα επισήμανε την αντίφαση ότι, ενώ πριν τις εκλογές σημαντικό τμήμα του λαού ήταν εναντίον του Μνημονίου, αλλά και «δυσαρεστημένο από την ΕΕ γενικά», σήμερα «μεγάλο μέρος του λαού παραμένει εναντίον του Μνημονίου, αλλά ταυτόχρονα σε ποσοστό 75%-80%, επιθυμεί την παραμονή στην ΕΕ». Πρόσθεσε ότι μετά τις εκλογές και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ πραγματοποίησαν αντιμνημονιακή στροφή με τον όρο παραμονής της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεχόμενος τον ίδιο όρο, «έκανε πίσω κατά κράτος», μιλώντας για τροποποίηση του Μνημονίου και εμφανιζόμενος ταυτόχρονα, ως ο κύριος φορέας μιας αντιμνημονιακής κυβέρνησης.
«Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος στις 17 Ιουνίου, ο λαός, ακόμα κι αν ψηφίσει τα ίδια κόμματα, στην πραγματικότητα, να έχει ενισχύσει τη συντηρητική στροφή των εργαζομένων και της ελληνικής κοινωνίας, κάτι που θα είναι ‘θάνατος’ στην πορεία», ανέφερε η κ. Παπαρήγα, προσθέτοντας σε άλλο σημείο της ομιλίας της ότι «αν το κίνημα μείνει θεατής του «πηγαινέλα» στις Βρυξέλλες, οι βιομήχανοι εν τω μεταξύ, θα έχουν αλλάξει τα φώτα στην εργατική τάξη με τις ατομικές συμβάσεις και την ατομική τρομοκρατία».
Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι στις καλλιεργούμενες αυταπάτες περί τροποποίησης του Μνημονίου υπάρχει «μόνο το ΚΚΕ που επιμένει ότι ο λαός πρέπει να παλέψει για την ανατροπή του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, καθώς και να πιστέψει ότι μέσα στην ΕΕ η Ελλάδα δεν μπορεί να ορθοποδήσει, εξαιρουμένων τμημάτων του μονοπωλιακού κεφαλαίου, καθώς επίσης και ότι δεν μπορεί να υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος μέσα στην ΕΕ (και) με το κεφάλαιο στην Ελλάδα να συνυπάρχει με μια κυβέρνηση η οποία θα ακολουθεί μια πολιτική χειροκροτούμενη από τα καπιταλιστικά μονοπώλια και με τον λαό ταυτόχρονα να αισθάνεται κάπως ανακουφισμένος». Εκτίμησε, επίσης, ότι το πρόγραμμα που θα βγάλει ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα έχει καμία σχέση με τα προεκλογικά του συνθήματα», ενώ ανέφερε ότι τα νέα μέτρα θα χτυπήσουν πλέον τον μέσο εργατικό μισθό.
Η κ. Παπαρήγα, σημείωσε ότι το καλύτερο σενάριο ανάκαμψης προβλέπει «2% αύξηση κατά μέσο όρο του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, το οποίο για την Ελλάδα σημαίνει 0% ή και κάτω από 0%» και επανέλαβε τις εκτιμήσεις του κόμματος είτε για ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» και νέων μέτρων, είτε για το ενδεχόμενου επιβολής ενός «ελληνικού ευρώ στο 50% της αξίας του ευρώ, με τα δάνεια σε ευρώ και τους μισθούς σε ελληνικό ευρώ». «Ο λαός θα έχει να διαλέξει αν θα τα χάσει σε 6 μήνες ή αν θα τα χάσει σε 2 χρόνια», είπε, τονίζοντας ότι «αυτοί που λένε πως θα γυρίσουμε στους μισθούς του 2009 είναι απατεώνες, ειδικά αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για απατεωνιά που δεν ‘κολλάει’ ούτε με τα υπάρχοντα οικονομικά στοιχεία» .
Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ ζήτησε τον λαό να είναι έτοιμος «να παλέψει κυριολεκτικά για το ψωμί, μέσω των συνδικάτων και των Λαϊκών Επιτροπών που πρέπει να οργανώσουν την επιβίωση και τις λαϊκές διεκδικήσεις, αν η κατάσταση οξυνθεί απότομα» και ταυτόχρονα κάλεσε τους εργαζόμενους να προβούν σε αλλαγή διοικήσεων στα σωματεία, αναδεικνύοντας αγωνιστικές διοικήσεις, ταξικά προσανατολισμένες. Ανέφερε ότι «όλη η ‘σαπίλα’ των διοικήσεων των πρώην ΔΕΚΟ, αυτή την στιγμή, είναι επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, με την ελπίδα ότι μπορεί να τις ξανακάνει δημόσιες και να είναι όπως πριν. Και αυτοί παρέσυραν και κόσμο, όλη η σαπίλα και του ‘σημιτικού’ και του ‘παπανδρεϊκού’ ΠΑΣΟΚ μετακόμισε (στον ΣΥΡΙΖΑ)».
Έκανε λόγο για τυχοδιωκτισμό που μπερδεύει τον κόσμο για το ποιος επιθυμεί ή όχι την συνεργασία, καθώς, όπως είπε, «όταν πας να συνεργαστείς ο καθένας βάζει τις θέσεις του για να πει ο άλλος «όχι”». Η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι ακόμα κι αν «ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α έλεγε ναι, με αφορμή την κατάρτιση του προγράμματος των ‘100 ημερών’, «μετά τις εκλογές, έπρεπε να μπούμε στην κυβέρνηση, αλλά αυτό έχει τελειώσει, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει αυτά που λέει, όχι γιατί δεν έχει ικανότητα, αλλά δεν μπορεί να τα κάνει αν δεν συγκρουστεί με τους επιχειρηματικούς ομίλους και δεν έλθει σε ρήξη με την ΕΕ». Επίσης, κατέστησε απολύτως σαφές ότι το ΚΚΕ «είναι διατεθειμένο να σηκώσει όλες τις ευθύνες σε μια κυβέρνηση λαϊκής εξουσίας» .
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, η κ. Παπαρήγα είπε ότι ορισμένοι «θέλουν να μετατραπεί το ΠΑΜΕ σε παράταξη, να φτιάξουν κι αυτοί μια δική τους συνδικαλιστική παράταξη και να μετατραπεί η συνεργασία με το ΠΑΜΕ σε πολιτική συνεργασία. Αυτό είναι λάθος, η πολιτική συνεργασία γίνεται ανάμεσα στα κόμματα, όχι μπερδεμένη με τα σωματεία και το κίνημα».
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, είπε ότι «η σύγχρονη αριστερά έχει συγκροτηθεί σε ριζική αντιπαράθεση προς το κομμουνιστικό κίνημα, προβάλλοντας ως ‘σύγχρονο’ το αριστερό ρεύμα», ενώ υπογράμμισε ότι «το ΚΚΕ είναι αυτοτελές κόμμα, από εκεί και πέρα μέσα στα σωματεία να παλέψουμε μαζί με όλους» .