>
Το ενδεχόμενο επέκτασης του πακέτου στήριξης πέραν της τριετίας, με αναχρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου χρέους, συζητείται ήδη σε τεχνοκρατικό επίπεδο στις Βρυξέλλες και αναμένεται ότι θα εξετασθεί διεξοδικότερα σε επαφές του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τον Γερμανό ομόλογο του Β. Σόϊμπλε και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζ.Κ. Τρισέ. Εκτιμάται όμως ότι η υιοθέτηση μιάς τέτοιας λύσης για την αντιμετώπιση του ελληνικού δημοσιονομικού προβλήματος θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς θα υπάρξουν αντιρρήσεις από πολλές χώρες της ΕΕ, ενώ και η γερμανική κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει σφοδρές αντιδράσεις εκ των έσω.
Οι τεχνοκράτες της ΕΕ και της ΕΚΤ έχουν εξετάσει πολλά εναλλακτικά σενάρια για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να συνεχισθεί η βοήθεια προς την Ελλάδα.
Στο επικρατέστερο προβλέπεται ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που λήγουν την περίοδο 2013-2015 (όταν το χρέος της χώρας και τα τοκοχρεωλύσια θα έχουν φθάσει στο απώγειο), θα εξαγορασθούν από την ΕΚΤ και το Ταμείο στήριξης που έχει δημιουργήσει η ΕΕ. Εν συνεχεία θα ανταλλαγούν με νέα, μικρότερου επιτοκίου και χρονικής διάρκειας 20 ετών.
Ετσι θα επιμηκυνθεί το χρέος και η ετήσια δαπάνη του ελληνικού Δημοσίου θα είναι πολύ μικρότερη, τέτοια που θα μπορεί εύκολα να την καλύπτει.
Με την περαιτέρω εξέταση αλλά ανάλογα και την πρόοδο του θέματος θα προταθούν βέβαια και άλλες φόρμουλες, με λύσεις που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές από (σχεδόν) όλες τις κυβερνήσεις χωρών της ΕΕ.