>Επιστολή Παπαδήμου σε εταίρους και ΔΝΤ

>

Επιστολή προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Κομισιόν, το Eurogroup, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και προς το Δειθνές Νομισματικό Ταμείο απέστειλε ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, στις 29 Νοεμβρίου, όπου μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι η κυβέρνηση:θα υλοποιήσει πλήρως τα μέτρα που περιγράφονται στο τρέχον οικονομικό πρόγραμμα, θα ολοκληρώσει ένα βιώσιμο και αξιόπιστο νέο πολυετές πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ, θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα ανταλλαγής κρατικών ομολόγων με εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI), το οποίο και θα συνδράμει στη χρηματοδότηση και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Αναλυτικά, η πλήρης επιστολή του κ. Παπαδήμου έχει ως εξής:

Ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος έστειλε την ακόλουθη επιστολή στους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Κομισιόν, του Eurogroup, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Herman van Rompuy, Jose Manuel Barroso, Jean-Claude Juncker, Mario Draghi And Christine Lagarde (στις 29 Νοεμβρίου):

Στις 11 Νοεμβρίου 2011, σχηματίσθηκε μια νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, την οποία στηρίζουν τρία πολιτικά κόμματα, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία και το ΛΑ.Ο.Σ. Η νέα κυβέρνηση κέρδισε ψήφο εμπιστοσύνης με μεγάλη πλειοψηφία από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Όπως συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, η βασική αποστολή και καθήκον της νέας κυβέρνησης είναι να «υλοποιήσει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου και τις σχετιζόμενες με αυτές πολιτικές».

Η κυβέρνηση είναι σταθερά προσανατολισμένη σε αυτό της το καθήκον. Ειδικότερα:

(i) Θα υλοποιήσει πλήρως τα μέτρα που περιγράφονται στο τρέχον οικονομικό πρόγραμμα
(ii) Θα ολοκληρώσει ένα βιώσιμο και αξιόπιστο νέο πολυετές πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ
(iii) Θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα ανταλλαγής κρατικών ομολόγων με εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI), το οποίο και θα συνδράμει στη χρηματοδότηση και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής και τις δομικές μεταρρυθμίσεις κατά τρόπο ώστε να διασφαλίσει τα δημοσιονομικά της χώρας και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της διεθνώς.

Από τον Μάιο του 2010 έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση. Παρ’ όλ’ αυτά υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν, για να αντιστραφεί η αρνητική δυναμική του χρέους και να εγκαθιδρυθούν συνθήκες που θα ενισχύσουν την οικονομική σταθερότητα, την βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ειδικότερα, πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να ενισχυθούν οι δυνάμεις της ανανέωσης, οι επενδύσεις και να τονωθεί η ανάπτυξη. Με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί και η κοινωνική συνοχή.

Η συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ διασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών, προάγει την νομισματική και οικονομική σταθερότητα και διευκολύνει την εφαρμογή των μεγάλων αλλαγών που απαιτούνται για την αναζωογόνηση της οικονομίας. Οι Έλληνες αναγνωρίζουν την ανάγκη μεγάλων και θεσμικών αλλαγών και υποστηρίζουν σθεναρά τη συμμετοχή της χώρας μας στο ευρώ, την οποία και θεωρούν κρίσιμη για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας.

Η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εφαρμόσει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου 2011 και να επιτύχει τους στόχους του οικονομικού προγράμματος, κάτι που είναι κρίσιμο προκειμένου να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων σε βάθος χρόνου.