Επιστροφή στο ΄81

Εθνικοποίηση τραπεζών, διαγραφή χρεών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και δήμευση για όσους δηλώνουν ψευδώς τα περιουσιακά τους στοιχεία προανήγγειλε, μεταξύ άλλων, παρουσιάζοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζοντας «αυτόματο πιλότο προς την ολοσχερή καταστροφή το μνημόνιο».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του κόμματός του με βολές κατά της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και προσωπικά κατά των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου.

«Σήμερα καταθέτουμε κυβερνητικό πρόγραμμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που τίθεται όχι υπό την έγκριση της Τρόικας, αλλά στην κρίση του ελληνικού λαού.

Ο ίδιος όρισε ως πρώτη πράξη μόλις συγκροτηθεί κυβέρνηση την ακύρωση του μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων του, ενώ συνόψισε το δίλλημα της 17ης Ιουνίου στη φράση «Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ», λέγοντας ότι «το Μνημόνιο ή το εφαρμόζεις ή το ακυρώνεις». Παράλληλα, απέρριψε την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής ως λύση στα οικονομικά προβλήματα της χώρας και δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει “νέα αναδιαπραγμάτευση του χρέους, με στόχο τη δραστική μείωσή του, ή ένα μορατόριουμ για το χρέος και αναστολή πληρωμών των τόκων, έως ότου διαμορφωθούν συνθήκες σταθεροποίησης και ανάκαμψης της οικονομίας”.

Χαρακτήρισε το Μνημόνιο «αυτόματο πιλότο προς την ολοσχερή καταστροφή», σχολίασε ότι απέτυχε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα δανεισμού της χώρας από τις αγορές και διατύπωσε την πρόβλεψη ότι με τη συνέχιση της τήρησης των όρων του Μνημονίου η Ελλάδα θα πρέπει να ξεχάσει την πρόσβασή της για δανεισμό στις διεθνείς αγορές για μία δεκαετία τουλάχιστον. «Δεν είναι δυνατή η σταδιακή απαγκίστρωση από το Μνημόνιο, πρέπει να βγάλουμε το αγκίστρι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η στρατηγική της κινδυνολογίας και του φόβου κατέληξε μπούμερανγκ στους εμπνευστές της» λέγοντας ότι «δεν υπάρχει θεσμική δυνατότητα αποπομπής μιας χώρας από το ευρώ».

Τόνισε επίσης πως όλη η κοινωνία ζει ένα αδιέξοδο και έλλειψη ορατής προοπτικής, ενώ κάποιοι λίγοι είναι κερδισμένοι από αυτή την τραγωδία παραπέμποντας σε όσους έχουν ακίνητα μέσω υπεράκτιων εταιρειών και σε όσους φοροδιαφεύγουν, ενώ δήλωσε πως θα βάλει τέλος στα «golden boys”.

Μεταξύ των δεσμεύσεων του κόμματος του ανέφερε την ολική ή μερική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τη μείωση του ΦΠΑ, την κατάργηση της μείωσης του κατώτατου μισθού, την εθνικοποίηση των τραπεζών και την αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα.

Οικονομικό πρόγραμμα

Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας τα εξής:

– Θα αντικαταστήσουμε το μνημόνιο με ένα εθνικό σχέδιο ανόρθωσης

– Θα σχηματίσουμε ένα μικρό και ευέλικτο υπουργικό συμβούλιο

– Θα αξιοποιήσουμε τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης

– Θα βάλουμε τέλος στα “golden boys”

– Θα πρέπει το ύψος εξυπηρέτησης του χρέους να συνδεθεί με το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ

– Θα ζητήσουμε αναστολή πληρωμών των τόκων μέχρι να δημιουργηθούν σταθερές συνθήκες

– Το επίδομα ανεργίας θα χορηγείται για διπλάσιο χρόνο από το σημερινό

– Αναίρεση της απόφασης για άρση της μετενέργειας

– Θα καταργήσουμε τα χαράτσια, πρώτα για τους ανέργους

– Να αυξήσουμε τα έσοδα κατά 4% από τους έχοντες σε ορίζοντα 4ετίας

– Άμεση υλοποίηση πλήρους και καθολικού περιουσιολογίου

– Δήμευση περιουσίας για όσους δηλώνουν ψευδώς τα περιουσιακά τους στοιχεία

– Σταδιακή μείωση ΦΠΑ και ελαχιστοποίησή του στα τρόφιμα

– Θα επανεξετάσουμε  από μηδενική βάση  τη σχέση κράτους – εφοπλιστών

– Πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων

– Άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τον τουρισμό

– Εθνικοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ολική η μερική διαγραφή των υποχρεώσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει τη σταθεροποίηση των πρωτογενών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ κατ’ ελάχιστον στο 43% και κατά μέγιστο στο σημερινό μέσο όρο της Ευρωζώνης που είναι στο 46%.

Αυτή θα πρέπει να καλυφθεί από την αύξηση των δημόσιων εσόδων που υστερούν σημαντικά έναντι του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Η προσαρμογή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, θα προέλθει από την φορολόγηση του πλούτου και των υψηλών εισοδημάτων, κάτι που προϋποθέτει τη ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος της χώρας.

Ενδεικτικά μέτρα για τη σταθεροποίηση των δαπανών

-Άμεσο «πάγωμα» μειώσεων σε κοινωνικές δαπάνες, μισθούς και συντάξεις

-Ριζική επανεξέταση και ανακατανομή των δημόσιων δαπανών

-Λειτουργία και ενίσχυση της κεντρικής αρχής κρατικών προμηθειών που θα ελέγχει την κοστολόγηση αγαθών και υπηρεσιών που αγοράζει το κράτος από τον ιδιωτικό τομέα

-Εφαρμογή και επέκταση ρυθμίσεων που εξυπηρετούν τον άμεσο έλεγχο των δαπανών όπως η Διαύγεια, η ηλεκτρική συνταγογράφηση κλπ

Ενδεικτικά μέτρα για αύξηση εσόδων

-άμεση υλοποίηση πλήρους και καθολικού περιουσιολόγιου, που θα αφορά όλους τους Έλληνες υπηκόους σε Ελλάδα και εξωτερικό για όλες τις κατηγορίες εισοδήματος

-αλλαγή φορολογικών συντελεστών και της κλίμακας εισοδημάτων νομικών και φυσικών προσώπων και προσαρμογή τους στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο

-επανεξέταση όλων των ειδικών φορολογικών καθεστώτων και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

-σταδιακή μείωση του ΦΠΑ

-εκσυγχρονισμός και στελέχωση εφοριών με ειδικευμένο προσωπικό

-επιδίωξη  μιας εθνικής προγραμματικής συμφωνίας με τον κλάδο της ναυτιλίας και τον εφοπλιστικό κόσμο με την προσδοκία να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα και να καταργηθούν οι 58 προκλητικές διαφορετικές φοροαπαλλαγές

-κινητοποίηση πόρων για τη χρηματοδότηση ανάπτυξης, τόσο από εσωτερικές πηγές (δημιουργία όρων για επιστροφή καταθέσεων και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα , αύξηση πόρων από φορολογική μεταρρύθμιση, πάταξη φοροδιαφυγής, αξιοποίησης ορυκτού πλούτου και υδρογονανθράκων, υπογραφή διμερούς συμφωνίας με Ελβετία για φορολόγηση των εκεί καταθέσεων όσο και από εξωτερικές πηγές (επανασχεδιασμός του ΕΣΠΑ και αύξηση της απορροφητικότητάς του, ευρωπαϊκό πρόγραμμα επένδυσης, ανάπτυξη διπλωματίας)

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε:

– Καθιέρωση της απλής αναλογικής

– Αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών

– Θέσπιση κανόνων στη διαχείριση των τηλεοπτικών συχνοτήτων

– Διμερείς συμφωνίες με τις γειτονικές χώρες για οριοθέτηση ΑΟΖ

– Πρόταση προς την Τουρκία να σταματήσει η κούρσα των εξοπλισμών

Δείτε δεξιά, στη στήλη “Σχετικά Αρχεία”, το κείμενο της ομιλίας του κ. Α. Τσίπρα καθώς και την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική και αμυντική πολιτική.

Πηγή:www.capital.gr