ΕΤΕπ: Συμφωνίες ύψους 158 εκατ. για έργα αστικής ανάπτυξης

Συμφωνίες συνολικού ύψους 158 εκατ. ευρώ με την Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, την EFG Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς υπέγραψε σήμερα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Θάνου Μωραΐτη.

Τα κεφάλαια θα επενδυθούν σε έργα αστικής ανάπτυξης σε διάφορες περιφέρειες της χώρας, καθώς η ΕΤΕπ ενήργησε με την ιδιότητα του διαχειριστική του Ταμείου Χαρτοφυλακίου Jessica Ελλάδος.

Ειδικότερα, η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος θα επενδύσει περίπου 50 εκατ. ευρώ σε έργα αστικής ανάπτυξης στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (10 εκατ. ευρώ), Βορείου Αιγαίου (10 εκατ. ευρώ), Δυτικής Μακεδονίας (15 εκατ. ευρώ) και Ηπείρου (15 εκατ. ευρώ).

Η EFG Eurobank Ergasias θα επενδύσει περίπου 68 εκατ. ευρώ σε έργα αστικής ανάπτυξης στις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας (40 εκατ. ευρώ) και Πελοποννήσου (28 εκατ. ευρώ).

Η Τράπεζα Πειραιώς θα επενδύσει περίπου 40 εκατ. Ευρώ σε έργα αστικής ανάπτυξης στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας (20 εκατ. ευρώ) και Θεσσαλίας (20 εκατ. ευρώ).

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Πλούταρχος Σακελλάρης, «με τη σημερινή υπογραφή αρχίζουμε μια νέα κοινή δράση για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα αστικά κέντρα της χώρας, ιδιαίτερα τώρα που αυτά πλήττονται σημαντικά και ποικιλοτρόπως από την κρίση».

 

Από την πλευρά του ο κ. Μωραΐτης ανέφερε ότι μέσα στην επόμενη τετραετία τα Ταμεία Αστικής Ανάπτυξης θα επενδύσουν σε αυτές τις οκτώ Περιφέρειες το ποσό των 158 εκατ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων των αστικών περιοχών της χώρας. Είπε ακόμη ότι οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα δημιουργήσουν και πολύτιμες θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα.

Με τις σημερινές συμφωνίες για τη δημιουργία Ταμείων Αστικής Ανάπτυξης, καλύφθηκε πλήρως το συνολικό ποσό ύψους 258 εκατ. ευρώ που έχει τοποθετηθεί στο Ταμείου Χαρτοφυλακίου Jessica, την ιδρυτική σύμβαση του οποίου υπέγραψε η ΕΤΕπ με την Ελληνική Κυβέρνηση το 2010.