Ευρωπαικό σχέδιο Μάρσαλ 200 δισεκατομμυρίων ευρώ

Η Κομισιόν ετοιμάζει ένα σχέδιο δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων συνολικού ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για να δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη της Ευρώπης, αναφέρει σήμερα η Ελ Παΐς.

“Το σχέδιο αυτό προβλέπει επενδύσεις 200 δισεκατομμυρίων ευρώ σε υποδομές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υψηλές τεχνολογίες (με τη συμμετοχή ιδιωτών)”, τονίζει το δημοσίευμα.

Η Ευρωπαϊκή ‘Ένωση θα μπορούσε να επιλέξει δυο τρόπους χρηματοδότησης.

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι ο πιθανότερος είναι ένα “χρηματοοικονομικός συνδυασμός” που θα βασίζεται στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν 12 δισ. ευρώ που δεν έχουν ακόμα αξιοποιηθεί από τον (EFSF) για να προσελκυσθούν ιδιωτικά κεφάλαια, τα οποία θα στηρίξουν την Eυρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα χρησιμεύσουν ως “εγγύηση για σχέδια δημοσίων και ιδιωτικών υποδομών”.

Στην περίπτωση αυτή, “εξειδικευμένα χρηματοοικονομικά εργαλεία και ομόλογα” εγγυημένα από την ΕΕ θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση “ασφαλιστικών ταμείων και άλλων επενδυτών”, προσθέτει η εφημερίδα.

Η άλλη επιλογή αφορά την ενίσχυση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων από τις χώρες μέλη με 10 δισ. ευρώ. Ο τρόπος αυτός είναι λιγότερο πιθανός, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το σχέδιο αυτό θα παρουσιαστεί σε σύνοδο, ημερομηνία για την οποία δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων τη ΕΕ, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν από την προγραμματισμένη από καιρό για τις 28 και 29 Ιουνίου σύνοδο κορυφής.