Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ευρωομόλογα είναι η απάντησή μας στην κρίση

«Τα ευρωομόλογα είναι μέρος της απάντησής μας στην κρίση» δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, προσθέτοντας, ωστόσο ότι προϋπόθεση για το ευρωομόλογο είναι ο στενός συντονισμός των οικονομικών πολιτικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

 

Κληθείς να απαντήσει, κατά την τακτική ενημέρωση της Επιτροπής προς τον Τύπο, αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποστηρίξει την έκδοση ευρωομολόγων, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 23 Μαΐου, ο Α. Αλταφάζ παρέπεμψε στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, λέγοντας ότι είναι θέμα πολιτικής απόφασης των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

 

Στη συνέχεια, ο Α. Αλταφάζ παρέπεμψε στη δήλωση του επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν στις 17 Μαΐου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σύμφωνα με την οποία, το ευρωομόλογο προϋποθέτει την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης και τη διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Όπως σημείωσε, ο Α. Αλταφάζ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η πορεία προς τη δημοσιονομική σύγκλιση.

 

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει σενάρια, σύμφωνα με τα οποία η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει με πόρους του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης (ESM), ούτως ώστε να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω τα κρατικά χρέη, ο κ. Αλταφάζ απάντησε ότι οποιαδήποτε ενίσχυση από τον ESM συνδέεται με προγράμματα οικονομικής προσαρμογής.