>
Η αναβολή του Eurogrup όπου θα αποφασιζόταν η καταβολή της έκτης δόσης στην Ελλάδα φανερώνει ότι τα πράγματα εξελίσσονται με ταχύτητα ότι ο Οκτώβριος είναι μήνας διαρκών πιέσεων για την ελληνική κυβέρνηση κι ότι θα αξιοποιηθεί από τους δανειστές μας για να ληφθούν όσο γίνεται περισσότερα μέτρα κι όπως εξήγησε πρίν από λίγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος ως τότε θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί και να εφαρμοστούν τα μέτρα που προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο και των προυπολογισμό του 2012.
Ο κ. Βενιζέλος σε μια δραματική παρέμβαση τόνισε ότι “αν θέλουμε να συνεχίσει να πληρώνει το δημόσιο μισθούς και συντάξεις, τότε οι πολίτες να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους”.
Αυτό μαρτυρά και η χθεσινοβραδυνή παρέμβαση της τρόικας στο υπουργείο Εργασίας όπου έθεσε με ωμό τρόπο το ζήτημα της κατάργησης της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ή διαφορετικά την κατάργηση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων.
Από τις εξελίξεις είναι προφανές ότι οι δανειστές μας θα εξαντλήσουν όλα τα μέσα πίεσης πρός την Ελλάδα θα καθυστερήσουν την καταβολή της δόσης, θα περιμένουν να ψηφιστεί ο προυπολογισμός του 2012.
Στο μεσοδιάστημα προβλέπουν ότι θα έχει ψηφιστεί από τα ευρωπαικά κοινοβούλια η διεύρυνση των δυνατότητων και των εργαλείων του EFSF ωστε να μπορεί να παρεμβαίνει στην ελληνική αγορά ομολόγων
Στο τραπέζι το PSI plus
Και το Νοέμβριο θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Θα έχει ολοκληρωθεί το PSI δηλαδή η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του χρέους. Αν όμως εκτιμηθεί ότι η λύση της 21ης Νοεμβρίου “δεν επαρκεί” ή δεν μπορεί να εφαρμοστεί τότε ενδεχομένως να τεθεί σε εφαρμογή το plan B ; ή όπως κωδικοποιημένα εκφέρεται να εφαρμοστεί το σχέδιο “PSI plus”.
Δηλαδή να προχωρήσει η χώρα σε κούρεμα των ομολόγων βαθύτερο του 21% που προβλέπεται από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Σε αυτή την περίπτωση η χώρα αναμένεται να κηρυχθεί σε “χρεοκοπία” από τους οίκους αξιολόγησης, δηλαδή στο τελευταίο σκαλί της κατάταξης.
Στο διάστημα αυτό εμείς θα έχουμε κάνει ότι αποφασίστηκε και αυτοί θα έχουν προετοιμάσει το περιβάλλον για παρεμβάσεις υπέρ των ευρωπαικών τραπεζών.
Οι διαβεβαιώσεις Βενιζέλου
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκλεισε τη συνέντευξη λέγοντας:
1. Οι τράπεζες είναι προστατευμένες και οι καταθέσεις εγγυημένες
2. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στο ευρώ
Η συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών
Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, τόνισε την Τρίτη, κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας ότι το θέμα δεν είναι τόσο η εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου, αλλά η εφαρμογή των αποφάσεων για την Ελλάδα και να πεισθούν οι αγορές ότι η Ευρωζώνη έχει καταλήξει σε μία ρεαλιστική και αποτελεσματική λύση.
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία δεν επαρκούν τα μέτρα για το 2011 και το 2012, λέγοντας ότι αυτό δεν αληθεύει και πως δεν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα, αρκεί να υλοποιηθούν αυτά που έχει ήδη αποφασίσει η κυβέρνηση.
Αναφερόμενος στην αναβολή του Eurogroup της 13ης Οκτωβρίου, ο κ. Βενιζέλος, αφού είπε ότι ήταν μία ανοικτή πιθανότητα τις προηγούμενες ημέρες, σημείωσε ότι αυτό έγινε για τρεις λόγους:
* Πρώτον, γιατί επίκειται η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-18 Οκτωβρίου,
* δεύτερον, γιατί πρέπει να ολοκληρωθεί ο γύρος έγκρισης των αποφάσεων για τη διεύρυνση του EFSF από τα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης και
* τρίτον, γιατί αναμένεται η έκθεση της τρόικας, η οποία είναι η βάση για την 6η δόση και την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.
Το Eurogroup έλαβε τρεις σημαντικές αποφάσεις, σημείωσε. Το τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως διασφαλισμένο, η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης και ότι δεν τίθεται θέμα default (πτώχευσης) για τη χώρα.
Σχετικά με τις εγγυήσεις προς τη Φινλανδία, ίππε ότι θα καλυφθεί από το ελληνικό δημόσιο με τη βοήθεια των ελληνικών τραπεζών.
Το Δημόσιο θα εκδώσει ομόλογα που αντιστοιχούν σε εγγύηση ύψους 880 εκατ. ευρώ, σημείωσε, υπερασπιζόμενος τη συμφωνία στην οποία κατέληξε το Eurogroup, καθώς οι όροι της είναι πολύ καλύτεροι σε σχέση με ότι είχε αρχικά ακουστεί, όπως για παράδειγμα οι εμπράγματες εγγυήσεις.
Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι η επίτευξη του στόχου για έλλειμμα 8,5% εφέτος εξαρτάται και από τη συμβολή των πολιτών. Σε κράτος και πολίτες εναπόκειται η επίτευξη των στόχων τους επόμενους τρεις μήνες, ανέφερε.
Σε κάθε περίπτωση, είπε, αν κάτι δεν πάει καλά, το κενό, αν προκύψει κενό, θα καλυφθεί το 2012.
Εχουμε καθυστερήσεις στα διαρθρωτικά μέτρα και δεν έχουμε ειλημμένη απόφαση σαν κοινωνία, είπε και ζήτησε «να σταματήσουν οι αντιφάσεις», καθώς, όπως είπε, «η συντριπτική πλειοψηφία είναι κατά της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων».