ΕΦΕΤ: Ανάκληση αναψυκτικών

Εκτός αγοράς βρίσκεται η συντριπτική πλειονότητα των ανακληθέντων ανθρακούχων αναψυκτικών Coca Cola και Sprite, αποτέλεσμα της ετοιμότητας που επέδειξαν ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και η ίδια η «Coca – Cola Τρία Έψιλον». Για αυτά τα αναψυκτικά έχει γίνει πολύς λόγος τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο σύμφωνα με όσα αναφέρουν στελέχη του ΕΦΕΤ, δεν διατρέχει κίνδυνο η δημόσια υγεία, κάτι που είχε επισημάνει εξαρχής η εταιρεία, βάση των εργαστηριακών ελέγχων από ελληνικούς και διεθνείς φορείς.
Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Δρ Κωνσταντίνος Μπαρμπέρης από τη Διεύθυνση Εργαστηριακών Ελέγχων του ΕΦΕΤ «ο φορέας τήρησε πλήρως τις υποχρεώσεις του και ενημέρωσε ως όφειλε την εταιρεία για τις καταγγελίες που δέχθηκε, και όπως προκύπτει από την απαντητική επιστολή της εταιρείας, ήταν ήδη ενήμερη και δεν είχε μείνει αδρανής, αλλά είχε ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες απόσυρσης των προβληματικών παρτίδων από την αγορά μας».

Σύμφωνα με προηγούμενη ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, το ποσοστό ανάκλησης/απόσυρσης των εμπλεκόμενων προϊόντων από όλα τα σημεία διάθεσης ανέρχεται περίπου σε 91,3% επί των συνολικών παραχθέντων λίτρων.

Σχετικά με την ορθή λειτουργία του μηχανισμού, ο κ. Μπαρμπέρης δήλωσε σε ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι η διαχείριση του συγκεκριμένου περιστατικού ασφάλειας τροφίμων, όπως προβλέπεται από το καταστατικό του φορέα, θα ελεγχθεί εξονυχιστικά από αρμόδια επιτροπή – εφόσον ολοκληρωθεί μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες η καταστροφή των κατασχεθέντων ποσοτήτων – και η οποία θα γνωμοδοτήσει σχετικά.