>
Δημοσίευμα στο Spiegel-Online, με τίτλο «Οι Γερμανοί πολίτες φοβούνται την ελληνική κατάθλιψη» και υπότιτλο «Η γερμανική πραγματική οικονομία φαίνεται ανεπηρέαστη από την ελληνική κρίση, η οικονομία ανθεί. Ωστόσο, ο λαός αισθάνεται ανασφάλεια: Σύμφωνα με δημοσκόπηση ένας στους δύο Γερμανούς αναμένει ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί εξαιτίας των τεράστιων χρεών των Ελλήνων», αναφέρει τα εξής:
Παρά το γεγονός ότι οι κορυφαίες γερμανικές επιχειρήσεις κατόρθωσαν να αυξήσουν τον τζίρο τους κατά 12% και ο αριθμός των γερμανικών επιχειρήσεων μεταξύ των εκατό πιο πολύτιμων επιχειρήσεων του πλανήτη διπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς, η διάθεση των γερμανών πολιτών επηρεάζεται από τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Forsa για λογαριασμό του περιοδικού «Stern» και του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού RTL, το 44% των ερωτηθέντων φοβάται επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης – 4% περισσότεροι από την προηγούμενη εβδομάδα. «Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό της χρονιάς» δήλωσε ο επικεφαλής της Forsa, Μάνφρεντ Γκύλνερ στο «Stern». Επισημαίνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε ποσοστό 49% αισθάνονται ιδιαίτερα έντονα να απειλούνται.
Πρόκειται προφανώς για ένα ευρέως διαδεδομένο αίσθημα, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή άμεσος κίνδυνος για τη Γερμανία. «Το μερίδιο εξαγωγών προς την Ελλάδα είναι πολύ μικρό» δηλώνει ο οικονομολόγος και μέλος της επιτροπής σοφών Βόλφγκανγκ Φραντς. Οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές εξαιτίας της ελληνικής κρίσης θα μπορούσαν να βλάψουν κάπως την γερμανική οικονομική ανάπτυξη. Σε γενικές γραμμές όμως, η Γερμανία, με μία οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 3%, βρίσκεται σε καλό δρόμο.
Ο σύνδεσμος των γερμανικών τραπεζών εκτιμά τον κίνδυνο από 10 έως 20 δισ. ευρώ. Και για τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν φαίνεται να προκύπτει κάποιος κίνδυνος από την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
«Η συμμετοχή των γερμανικών τραπεζών στο ελληνικό χρέος είναι μικρή» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών Μίχαελ Κέμερ στην πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ARD. Οι γερμανικές τράπεζες κατέχουν ελληνικά ομόλογα ύψους έως 20 δισ. Ευρώ. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από την Bundesbank, οι γερμανικές τράπεζες έχουν δανείσει στην Ελλάδα 18 δισ. Ευρώ, δήλωσε ο Kemmer στο Deutschlandfunk. Αυτό το ποσό περιλαμβάνει και τις βοήθειες της κρατικής τράπεζας KfW ύψους 8 δισ. ευρώ, χορηγήσεις οι οποίες κανονικά δεν θα έπρεπε να συνυπολογιστούν.
Από την άλλη πλευρά, δεν συμπεριλαμβάνονται στη στατιστική τα ελληνικά ομόλογα που είχαν συσσωρευτεί στην επονομαζόμενη «Bad Bank» της Hypo Real Estate. «Πρόκειται πάντως συνολικά για μια τάξη μεγέθους η οποία κινείται κάπου μεταξύ 10 και 20 δισ. Ευρώ» προσθέτει ο ίδιος.
Γερμανικό δηλητήριο για Βενιζέλο
Ανταπόκριση του Κρίστοφερ Τσίντλερ από τις Βρυξέλλες για την «Tagesspiegel» περιγράφει την ατμόσφαιρα που επικράτησε στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο και σημειώνει μεταξύ άλλων ότι ο κ. Ευ. Βενιζέλος γνωρίζει καλά ότι έχει να αντιμετωπίσει μια κατάσταση που μπορεί να θεωρηθεί εκβιασμός (εκ μέρους των δανειστών).
Όταν βγήκε στη 01.00 τα μεσάνυκτα από την αίθουσα των συνεδριάσεων, η διαπραγμάτευση είχε αφήσει τα σημάδια της ακόμα και στο πρόσωπο του νέου υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας.
Κατευθυνόμενος προς το ξενοδοχείο του, δεν είχε απομείνει τίποτα πλέον από το κέφι με το οποίο επτά ώρες πριν του είχε ανατεθεί από τον έλληνα Πρωθυπουργό το πόστο αυτό: «“Είμαι το νέο θύμα” είχε πει τότε γελώντας και αυτοσαρκαζόμενος (κατά την είσοδό του)».
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει τη δήλωση του πρώην υπουργού Αμυνας, ο οποίος κατά την ορκωμοσία του είπε ότι μπαίνει τώρα στον αληθινό πόλεμο, και παρατηρεί ότι «τη μάχη αυτή την έχασε. Φεύγει σκυθρωπός και δεν ακούει πια πως μιλάνε πίσω από την πλάτη οι συνδαιτυμόνες του για το πόσο “άχρωμος” και “αδαής” ήταν ο εκπρόσωπος της Ελλάδας σε αυτή την τόσο σημαντική για τη χώρα συνάντηση».