«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ πρέπει πρώτα να καταλήξει σε συμφωνία με τους ιδιώτες επενδυτές για το “κούρεμα” του χρέους και μετά να διαπραγματευθεί με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση».
Αυτή είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως τη διατύπωσε χθες o εκπρόσωπός της Ολιβιέ Μπαγί.
Ερωτηθείς σχετικά, ο Ολιβιέ Μπαγί είπε ότι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις που έχει αρχίσει η κυβέρνηση με τους ιδιώτες επενδυτές για τη συμμετοχή των τελευταίων στη μείωση της αξίας του ελληνικού χρέους (PSI). Η ολοκλήρωση των εν λόγω διαπραγματεύσεων θα ανοίξει τον δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικας για τη νέα δανειακή σύμβαση.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επανέλαβε ότι δεν υπάρχει “πρόθεση ή σχέδιο” να εγκαταλείψει την ευρωζώνη το 2012 ή και αργότερα κάποιο κράτος- μέλος του ευρώ.
Υπό διαπραγμάτευση το Δίκαιο του PSI+
Την ίδια στιγμή, με σχετικό έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 21 Δεκεμβρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης επισημαίνει ότι το Δίκαιο που θα διέπει τα νέα ομόλογα είναι μία από τις παραμέτρους της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους (PSI).
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών διευκρινίζει ότι “το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αφορά το σύνολο σχεδόν των ομολογιακών εκδόσεων του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικής ονομαστικής αξίας ύψους 200 δισ. ευρώ περίπου, που έχουν εκδοθεί κάτω από έξι διαφορετικά νομοθετικά πλαίσια (ευρώ, γιεν, ελβετικό φράγκο, δολάριο Αμερικής) και με γεωγραφική κατανομή σε περισσότερες από 20 χώρες (λαμβάνοντας υπόψη τους πιστωτές με χαρτοφυλάκιο από 100 εκατ. ευρώ και άνω)”.
Ο κ. Σαχινίδης υπογραμμίζει ότι “από το Ελληνικό Δίκαιο διέπεται το 75% του συνολικού χαρτοφυλακίου του ελληνικού δημόσιου χρέους. Το διαπραγματεύσιμο χρέος του Ελληνικού Δημοσίου αποτελεί το 77% του συνόλου του χρέους. Εξ αυτού το 93% διέπεται από το Ελληνικό Δίκαιο”.
Στο μεταξύ, με δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, υπογράμμισε την κρισιμότητα των επόμενων τριών μηνών και το γεγονός ότι ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ δεν έχει ξεπεραστεί, ένώ επέμεινε ότι θα πρέπει να υπογραφεί οπωσδήποτε η νέα δανειακή σύμβαση, για να μην οδηγηθούμε εκτός αγορών.
Ενισχύθηκαν οι πιέσεις στο Χ.Α.
Παράλληλα, οι συνεχιζόμενες συζητήσεις για το διευρυμένο PSI, τα νέα σενάρια για μεγαλύτερο “κούρεμα” των ελληνικών ομολόγων και τα νέα δημοσιεύματα για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, ενίσχυσαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Χ.Α. τις πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 665,63 μονάδες με απώλειες 1,20%, έχοντας βρεθεί ενδοσυνεδριακά να υποχωρεί έως και 1,72%.
Για τον δείκτη των τραπεζών, που βρέθηκε έως το -8,43%, οι απώλειες διαμορφώθηκαν στο κλείσιμο σε 7,90% στις 236,75 μονάδες.
Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι Eurobank και Alpha Bank υποχωρώντας 11,08% και 10,20% στα 0,313 και 0,458 ευρώ αντίστοιχα. Σε 9,18% διαμορφώθηκαν οι απώλειες της ΜPB, οι τίτλοι των ΕΤΕ και Τρ. Κύπρου ακολούθησαν με πτώση 7,59% και 7,54%% στα 1,46 και 0,564 ευρώ, ενώ πάνω από 7% υποχώρησε και η μετοχή του Τ.Τ.