>Ζητά αλλαγή του νόμου για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων

>
Η Κομισιόν ζήτησε την Τετάρτη από την Ελλάδα, να αλλάξει το νόμο για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, με το επιχείρημα ότι δημιουργεί διακρίσεις εις βάρος των κεφαλαίων που διατηρούνται σε καταθέσεις του εξωτερικού.

Βάσει του επίμαχου νόμου, φορολογούμενοι που δηλώνουν εκούσια και επαναπατρίζουν τα κεφάλαια που διατηρούσαν εκτός Ελλάδος, φορολογούνται με χαμηλότερο συντελεστή από αυτά που παραμένουν στο εξωτερικό.

Οι φορολογούμενοι που μεταφέρουν τα κεφάλαια σε τραπεζικό λογαριασμό εντός Ελλάδας, για τουλάχιστον ένα χρόνο θα καταβάλουν φόρο 5%. Στα δηλωμένα κεφάλαια σε καταθέσεις εξωτερικού επιβάλλεται, αντίθετα, φορολογικός συντελεστής 8%.

«Η Επιτροπή θεωρεί, ότι οι εν λόγω διατάξεις διακριτικής μεταχείρισης δε συμβιβάζονται με την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών και με την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων», ανέφερε η Κομισιόν.

Εάν δε λάβει ικανοποιητική απάντηση από την Ελλάδα εντός δύο μηνών, η Κομισιόν προειδοποίησε, ότι θα την παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ανέφερε σχετικά το Reuters.

Η χώρα εφάρμοσε το μέτρο περί επαναπατρισμού κεφαλαίων πέρυσι, σε μία προσπάθεια να αυξήσει τα δημόσια έσοδα. Το μέτρο δεν απέφερε όμως, τα αναμενόμενα αποτελέσματα.