Ημερήσια διάταξη: Προκήρυξη εκλογών

Η κλεψύδρα άδειασε. Στις τρεις το μεσημέρι συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο για τελευταία φορά με την παρούσα σύνθεση και με θέμα την προκήρυξη εκλογών. Αμέσως μετά ο Λουκάς Παπαδήμος θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το βράδυ, πιθανότατα στις 8μμ, θα απευθύνει διάγγελμα.

Σημειώνεται πως εκτός από τα τυπικά (διάλυση της Βουλής  κτλ.) στο υπουργικό συμβούλιο θα συζητηθεί και το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, χωρίς να είναι ακόμη βέβαιο αν οι αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα θα είναι οι οριστικές. Σύμφωνα με τη διαδικασία, ο υπουργός Οικονομικών θα εισηγηθεί την απόφαση στο υπουργικό συμβούλιο (όταν αυτή θα είναι έτοιμη) και το υπουργικό συμβούλιο με Πράξη του θα επικυρώσει την απόφαση και θα προχωρήσει στη διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι η προκήρυξη των εκλογών δεν επηρεάζει τη διαδικασία, δεδομένου ότι το υπουργικό συμβούλιο μπορεί να συνεδριάσει οποιαδήποτε στιγμή ακόμη και με τη Βουλή να έχει διαλυθεί και τις εκλογές αν έχουν προκηρυχθεί.

Αύριο το πρωί θα θυροκολληθεί στην κεντρική είσοδο του Κοινοβουλίου το Προεδρικό Διάταγμα και η χώρα θα μπει, επισήμως πια, σε προεκλογική τροχιά.

Το κλίμα στην Ολομέλεια της Βουλής ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο χθες, καθώς κάθε υπουργός ή βουλευτής που έπαιρνε τον λόγο, κατέληγε να αποχαιρετά τους συναδέλφους του με την ελπίδα ότι … θα ξαναβρεθούν όλοι μαζί στην ορκωμοσία της νέας Βουλής.

Τα δύσκολα 2,5 χρόνια

Ο πρόεδρός της Φίλιππος Πετσάλνικος έκανε την αρχή, επιχειρώντας έναν μικρό απολογισμό «της πιο δύσκολης κοινοβουλευτικής περιόδου που ζήσαμε αυτά τα 2,5 χρόνια».

Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά πως όταν ορκίσθηκε η Βουλής μετά τις εκλογές του 2009, είχε πέντε κόμματα και πέντε κοινοβουλευτικές ομάδες, ενώ σήμερα «παραδίδει» με εννέα κόμματα και επτά κοινοβοουλευτικές ομάδες – με τους ανεξάρτητους βουλευτές να έχουν ανέλθει, κάποια στιγμή, στους 92.

Πιστός στο πνεύμα του προεκλογικού ΠΑΣΟΚ, ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες «για κάποιες αποφάσεις που τους πίκραναν», τις οποίες ωστόσο, όπως πρόσθεσε, επέβαλλε η κρισιμότητα των στιγμών.

Λοβέρδος: Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου

Το στίγμα του «τέλους» έδωσε κι ο Ανδρέας Λοβέρδος. Αρχικά το μεσημέρι, όταν, παρεμβαίνοντας σε μία από τις συνήθεις κοινοβουλευτικές κόντρες, απευθύνθηκε στο Σώμα με την εξής φράση: «Είναι η τελευταία μας συνεδρίαση, να μη φύγουμε από δω με τις καρδιές μας χαλασμένες».

Αργά το βράδυ, λίγο πριν από την ονομαστική ψηφοφορία για τα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών», ζήτησε τον λόγο για να ευχαριστήσει τους συνεργάτες του, τους υφυπουργούς των υπουργείων απ΄όπου πέρασε και ιδιαίτερα τον συνεργάτη του (σε πολλά ζητήματα) υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη.

Η αίσθηση του «τέλους», πάντως, δεν απέτρεψε σχεδόν τους μισούς εκ των «300» να απουσιάσουν από την χθεσινοβραδινή ονομαστική ψηφοφορία, στην οποία έλαβαν μέρος μόλις 157 βουλευτές – για να υπερψηφισθεί, εντέλει, από 117.

Τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Λίγο πριν ακουστεί για τελευταία (προ κάλπης) φορά το «λύεται η συνεδρίαση», ο κ. Κουτρουμάνης έκανε ανακοινώσεις για την περίφημη ευνοϊκή ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Αφού εξέφρασε τη λύπη του για την απόσυρση της σχετικής τροπολογίας την προηγούμενη εβδομάδα, διότι δεν είχαν προλάβει να αποδώσουν οι σχετικές διαβουλεύσεις της Τράπεζας της Ελλάδας με την ΕΚΤ, ανακοίνωσε ότι αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σήμερα.

Επειδή όμως, όπως πρόσθεσε, σήμερα διαλύεται και η Βουλή, αυτή η ρύθμιση θα προχωρήσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου – μάλλον την εβδομάδα μετά το Πάσχα.

Πέραν τούτου, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν θα καταργηθούν ο 13ος και ο 14ος μισθός…

Της Μαρίνας Μάνη
Πηγή:www.capital.gr