ΗΠΑ: Παραμένει ψηλά ο πληθωρισμός – Αμφιβολίες για τις μειώσεις επιτοκίων

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, καθώς οι επίμονα υψηλές τιμές στέγασης επιβάρυναν τους καταναλωτές, ανέφερε την Τρίτη το Υπουργείο Εργασίας.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή για αγαθά και υπηρεσίες σε ολόκληρη την οικονομία, αυξήθηκε κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, ενώ σε δωδεκάμηνη βάση το ποσοστό αυτό ανήλθε σε 3,1%. Οι αναλυτές ανέμεναν μηνιαία αύξηση κατά 0,2% και ετήσια αύξηση κατά 2,9%.

Οι τιμές των καταλυμάτων, οι οποίες αποτελούν περίπου το ένα τρίτο της στάθμισης του ΔΤΚ, ευθύνονται για μεγάλο μέρος της αύξησης. Ο δείκτης για την εν λόγω κατηγορία αυξήθηκε κατά 0,6% τον μήνα, συμβάλλοντας περισσότερο από τα δύο τρίτα της συνολικής αύξησης. Σε δωδεκάμηνη βάση, η στέγη αυξήθηκε κατά 6%.

Οι τιμές των τροφίμων κινήθηκαν επίσης υψηλότερα, σημειώνοντας αύξηση 0,4% σε σχέση με τον μήνα. Η ενέργεια συνέβαλε στην αντιστάθμιση μέρους της αύξησης, καθώς μειώθηκε κατά 0,9%, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών της βενζίνης κατά 3,3%.

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία και κατά 3,9% σε ετήσια βάση. Οι αναλυτές σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν αύξηση κατά 0,3% και 3,7% αντίστοιχα.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται την ώρα που οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) προσπαθούν να καθορίσουν τα επόμενα βήματα νομισματικής πολιτικής για το 2024. Παρότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων, οι policymakers είναι πιο προσεκτικοί στις δημόσιες δηλώσεις τους, εστιάζοντας στη σημαία των νέων δεδομένα για τη χάραξη της στάσης τους και όχι τις προκαθορισμένες προσδοκίες.

Οι αξιωματούχοι της Fed αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει πίσω στον στόχο του 2%, σε μεγάλο βαθμό επειδή πιστεύουν ότι οι τιμές στέγασης θα επιβραδυνθούν μέσα στο έτος. Η αύξηση του Ιανουαρίου θα μπορούσε να τους προβληματίσει στο να προχωρήσουν σύντομα στη νομισματική χαλάρωση.