ΗΠΑ: Στο 8,3% ο πληθωρισμός- Απογοήτευσαν τα στοιχεία του Αυγούστου

Στο 8,3% «έτρεξε» τον Αύγουστο ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ, ο οποίος εμφάνισε περαιτέρω αποκλιμάκωση σε σχέση με τον Ιούλιο (8,5%) και τον Ιούνιο (8,9%).

Ωστόσο, οι αναλυτές περίμεναν ακόμη μεγαλύτερη επιβράδυνση (στο 8%) -δεδομένης της παροδικής πτώσης των ενεργειακών τιμών- γεγονός το οποίο σκορπά κύμα απογοήτευσης στη Wall Street. 

Σε μηνιαία βάση, δηλαδή σε σύγκριση με τις τιμές του Ιουλίου, ο πληθωρισμός του προηγούμενου μήνα ενισχύθηκε κατά 0,1%. Οι ειδικοί ανέμεναν, αντίθετα, πτώση κατά 0,1%.

Στις 21 Σεπτεμβρίου οι αποφάσεις της Fed

Για τη Federal Reserve, δηλαδή την αμερικανική κεντρική τράπεζα, όλα τα παραπάνω στοιχεία αναμένεται να ληφθούν υπόψη στην κρίσιμη συνεδρίαση της 21ης Σεπτεμβρίου, στην οποία θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα στη «μάχη» κατά του πληθωρισμού. 

Το βασικό επιτόκιο βρίσκεται στο εύρος 2,25% – 2,50%, με τους αναλυτές να αναμένουν την περαιτέρω αύξησή του κατά 75 μονάδες βάσης. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν «φωνές» εντός της Fed υπέρ μιας μικρότερης παρέμβασης της τάξης των 50 μονάδων βάσης. 

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.