ΗΠΑ: Το 1/5 των συντακτών τους απολύουν οι «Los Angeles Times»

Πάνω από το 1/5 της σύνταξής της, δηλαδή τουλάχιστον 115 δημοσιογράφους, θα απολύσει η μεγάλη εφημερίδα της δυτικής ακτής των ΗΠΑ «Los Angeles Times», ανακοίνωσε χθες Τρίτη η διεύθυνση του τίτλου εξαιτίας μεγάλης οικονομικής δυσχέρειας.

Η διεύθυνση της εφημερίδας, η οποία ιδρύθηκε πριν από 142 χρόνια, είχε ήδη ανακοινώσει από την Πέμπτη ότι «προέβλεπε απολύσεις» για τη μείωση του κόστους λειτουργίας της, στο νεότερο επεισόδιο της βαθιάς κρίσης που διέρχεται ο αμερικανικός Τύπος.

Περί το 90% των εργαζόμενων και μελών συνδικάτων των Times απέργησε την Παρασκευή σε ένδειξη διαμαρτυρίας -γεγονός άνευ προηγουμένου. Μάλιστα, αρκετοί από τους δημοσιογράφους ζήτησαν από τη διεύθυνση να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί τους, προκειμένου να καταρτιστεί «σχέδιο εξαγοράς».

«Η απόφαση είναι οδυνηρή για όλους, όμως είναι επιτακτική ανάγκη να ενεργήσουμε γρήγορα και να λάβουμε μέτρα για να οικοδομήσουμε μια εφημερίδα βιώσιμη και ανθούσα για τις μελλοντικές γενιές» δήλωσε χθες ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του τίτλου Πάτρικ Σουν-Σιονγκ, σύμφωνα με τους «LA Times».

Την περασμένη χρονιά, η εφημερίδα κατέγραψε ζημία 30 ως 40 εκατ. δολαρίων.

Ο ιδιοκτήτης επέκρινε την απεργία, λέγοντας πως τον απογοήτευσε το γεγονός ότι οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι δεν συνεργάστηκαν με τη διεύθυνση για να βρεθούν τρόποι να σωθούν οι θέσεις εργασίας.

Από την πλευρά τους, οι συντάκτες της εφημερίδας κατήγγειλαν το νέο κύμα απολύσεων-εξπρές. «Η διεύθυνση μας απολύει κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης… χωρίς καν να μας επιτρέψει να θέσουμε ερωτήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος Τζάρεντ Σερβάντες μέσω X.

Το νέο κύμα απολύσεων ανακοινώθηκε παρότι η εφημερίδα είχε ήδη καταργήσει 70 θέσεις εργασίας τον Ιούνιο.

Όπως πολλοί άλλοι τίτλοι του παραδοσιακού Τύπου, οι «Los Angeles Times» δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στη νέα εποχή του διαδικτύου. Η εφημερίδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μείωση των διαφημιστικών της εσόδων και του αριθμού των συνδρομητών της.

Έρχονται απολύσεις σε «Vanity Fair», «Vogue» και «GQ»

Στο μεταξύ, στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, 400 συνδικαλιστές δημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι του ομίλου Condé Nast -στον οποίο ανήκουν τίτλοι περιοδικών όπως «Vanity Fair», «Vogue» και «GQ», καθώς και ιστότοποι- κατέβηκαν σε απεργία χθες Τρίτη διαμαρτυρόμενοι για τους όρους των σχεδιαζόμενων απολύσεων του 5% του προσωπικού, με άλλα λόγια περίπου 300 ανθρώπων.

Μαζικές απολύσεις στο «Sports Illustrated», περικοπές και σε «Washington Post»

Και άλλοι όμιλοι του χώρου των μέσων ενημέρωσης ανακοίνωσαν απολύσεις τελευταία. Ο όμιλος που εκδίδει το περιοδικό «Sports Illustrated» ανακοίνωσε ότι θα απολύσει το μεγαλύτερο μέρος της συντακτικής ομάδας του. Πέρυσι, μειώσεις του προσωπικού τους ανακοίνωσαν, μεταξύ άλλων, οι διευθύνσεις της εφημερίδας «Washington Post», του δημόσιου ραδιοφωνικού δικτύου NPR και του ομίλου Vox.

Ο Τύπος, ειδικά στην έντυπη μορφή του, αντιμετωπίζει ολοένα μεγαλύτερη δυσκολία στις ΗΠΑ και η συρρίκνωσή του επιταχύνεται, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ετήσια έκθεση της σχολής δημοσιογραφίας του πανεπιστημίου Northwestern. Πάνω από 130 εφημερίδες έκλεισαν ή εξαγοράστηκαν το 2023 στη χώρα, με άλλα λόγια 2,5 ανά εβδομάδα, σύμφωνα με το κείμενο της σχολής. Και ως τα τέλη του 2024, οι ΗΠΑ ενδέχεται να έχουν απολέσει το ένα τρίτο των εφημερίδων τους σε κάτι λιγότερο από είκοσι χρόνια.