Ηράκλειο: Οι προτάσεις Ανδρουλάκη για τις Τράπεζες, το Ιδιωτικό χρέος, την Οικονομία

Μιλώντας στη θεματική εκδήλωση “Ανθεκτική Οικονομία – Δίκαιη Κοινωνία – Ισχυρή Ελλάδα” στο Ηράκλειο της Κρήτης ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα και τα αποκαλυπτήρια της αποτυχίας του “επιτελικού κράτους”.

Μιλώντας στη θεματική εκδήλωση “Ανθεκτική Οικονομία – Δίκαιη Κοινωνία – Ισχυρή Ελλάδα” στο Ηράκλειο της Κρήτης ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα και τα αποκαλυπτήρια της αποτυχίας του “επιτελικού κράτους”.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρουσιάζοντας τον πυρήνα της οικονομικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Ανδρουλάκης υπεραμύνθηκε της *διαφορετικής φιλοσοφίας αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης* και της κατεύθυνσης τους όχι για την εξυπηρέτηση συμφερόντων αλλά για την *ενίσχυση των υποδομών*, του κοινωνικού κράτους και της ενεργειακής δημοκρατίας. Διαθέτοντας *το 10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την αναγέννηση του ΕΣΥ*. Με πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την παροχή κινήτρων για ειδικότητες, που λείπουν από το σύστημα. Τη *δημιουργία δημόσιας δεξαμενής άνω 100 χιλιάδων κατοικιών*, που θα διατίθενται προς ενοικίαση σε προσιτές τιμές με κοινωνικά κριτήρια.

“Μέχρι το τέλος του 2022, μόλις 68 εταιρείες έλαβαν δάνεια 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 1,2% για 11 έτη, την ώρα που η συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν μπορεί να περάσει ούτε έξω από την τράπεζα” και έφερε το διαφορετικό παράδειγμα της Πορτογαλίας που δημιούργησε ειδικό χρηματοδοτικό φορέα, ο οποίος με κριτήρια συνεργασιών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας χρηματοδότησε χαμηλότοκα τους μικρομεσαίους.

“Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε αυτές τις στρεβλώσεις. Είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με όλα εκείνα τα συμφέροντα, που θέλουν να παίρνουν στα χέρια τους οποιαδήποτε ευκαιρία στον τόπο*” τόνισε χαρακτηριστικά.

Έδωσε έμφαση στην *ανάπτυξη Made in Greece*. Έναν νέο οικονομικό πατριωτισμό, που βάζει φραγμό στον αφελληνισμό της οικονομίας.

Παρουσίασε, δε, τη *συνεκτική δέσμη προτάσεων για το ιδιωτικό χρέος*, προτείνοντας μεταξύ άλλων:

– Επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με βάση τον Νόμο 3869 και επικαιροποιημένα κριτήρια.

– Προστασία της αγροτικής γης, ώστε να διαφυλαχθεί η περιουσία των αγροτών μας

– Πίεση προς τις τράπεζες για να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους τους για τους συνεπείς δανειολήπτες .

– Ρύθμιση σε 120 δόσειs των ληξιπρόθεσμων χρεών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, με διαγραφή προσαυξήσεων και κούρεμα για τους συνεπείς .

– Καθιέρωση του δικαιώματος προαίρεσης των δανειοληπτών για την αγορά του δανείου τους πριν την μεταβίβαση στα funds και

– προστασία των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, με τον περιορισμό στο ένα τρίτο της ευθύνης τους από την αλλαγή της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Την παραμονή των ανακοινώσεων της Κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό, ο κ. Ανδρουλάκης κάλεσε τον Πρωθυπουργό “*να υιοθετήσει την πρόταση των εργαζομένων και να μην ανακοινώσει ούτε ευρώ λιγότερο από την πρόταση της ΓΣΕΕ*. Δεν αρκεί όμως ούτε αυτό. Οφείλει *να απελευθερώσει τις τριετίες*, ώστε οι αμειβόμενοι με τις κατώτερες αποδοχές να εξελίσσονται μισθολογικά. Οφείλει *να κηρύξει επιτέλους ως υποχρεωτικές τις κλαδικές συμβάσεις, που έχουν υπογράφει, με πρώτη αυτή των ξενοδοχοϋπαλλήλων*, που για την Κρήτη αφορά πολλές χιλιάδες εργαζόμενους. Αυτή πρέπει να είναι η τελευταία κρατική παρέμβαση στον κατώτατο μισθό. *Είμαστε αποφασισμένοι να επαναφέρουμε τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας*”.