Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ιδιαίτερα το κομμάτι της χρηματοδότησης που θα αφορά στις κρατικές τράπεζες είναι μάλλον βέβαιο ότι ανατρέπει της δημοσιονομικές προβλέψεις για το έλλειμμα και τους στόχους που συνδέονται με την νέα δανειακή σύμβαση.
Κλιμάκιο της Eurostat θεωρεί ότι η κρατική ενίσχυση σε κρατική τράπεζα αποτελεί ενίσχυση η οποία επιβαρύνει και το έλλειμμα αν το capital plan της τράπεζας δεν διασφαλίζει την ανταποδοτικότητα της χρηματοδότησης. Το πρώτο “δείγμα” εφαρμογής αυτού του κριτηρίου το έχουμε στην Ιρλανδία της οποίας το έλλειμμα μετά από παρέμβαση της Eurostat αυξήθηκε κατά 3,7% του ΑΕΠ λόγω της κεφαλαιακής ενίσχυσης δύο κρατικών τραπεζών. Έτσι με το “κομμάτι” αυτό από το σύνολο των 16,5 δισ. ευρώ της χρηματοδότησης των τραπεζών το έλλειμμα εκτοξεύθηκε από το 9,4% (10,6% ήταν το στόχος) στο 13,1% του ΑΕΠ!
Για την Ελλάδα το κριτήριο αυτό θα αφορά τα μέλλοντα να συμβούν στην Αγροτική Τράπεζα και κατά πάσα πιθανότητα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί τι ακριβώς θα γίνει με τις δύο τράπεζες και κυρίως με την Αγροτική Bank, καθώς “ο αρχικός σχεδιασμός που προέβλεπε τον διαχωρισμό του υγιούς κομματιού της τράπεζας και την εκκαθάριση του υπολοίπου έχει εξαιρετικά υψηλό κόστος…”.
Σε κάθε περίπτωση η εκ νέου επιδείνωση του μεγέθους του ελλείμματος λόγω της ανακεφαλαιοποίησης, παρ΄ ό,τι θα αφορά μία λογιστική επιβάρυνση, αλλάζει και πάλι την εικόνα του συνολικού ελλείμματος, κάτι που δεν είναι το καλύτερο να συμβεί υπό τις παρούσες συνθήκες. Και αυτό γιατί όπως έγραψε το Σάββατο το “Κεφάλαιο” η εικόνα που είχε ο υπουργός οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης στην Ουάσιγκτον όσοΝ αφορά τις επιπτώσεις της ύφεσης της Ευρωζώνης στην διαχείριση της υλοποίησης της νέας δανειακής σύμβασης δεν είναι… ενθαρρυντικές. Το αντίθετο οι προβλέψεις –αν και μένουν σε δεύτερο πλάνο λόγω προεκλογικού κλίματος– έχουν επιδεινωθεί σημαντικά από την ημέρα της υπογραφής της.
Το Σάββατο το “Κεφάλαιο” σε αναλυτικό ρεπορτάζ αποκαλύπτει ένα σημαντικό μέρος των εκτιμήσεων αυτών που έχει στα χέρια του το γερμανικό υπουργείο οικονομικών και στην βάση του οποίου τόσο η γερμανική κυβέρνηση όσο και το Eurogroup της 12ης Μαΐου θα πρέπει να δρομολογήσουν “προσαρμογές” οι οποίες είναι πολύ πιθανό ότι θα προηγηθούν της αξιολόγησης του Ιουνίου από την τρόικα. Εκείνο πάντως που φαίνεται να είναι σταθερό και ακλόνητο είναι το κομμάτι της σύμβασης που αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το οποίο ίσως ξεπεράσει τα 48 δισ. ευρώ.
Πηγή:www.capital.gr