>Η βουτιά των τραπεζικών μετοχών

>

Σοκ και δέος προκαλεί η φετινή πορεία του τραπεζικού κλάδου. Η κρίση χρέους και οι φόβοι για κρατικοποίηση των τραπεζών έχουν κατακρημνίσει τις τιμές των μετοχών του τραπεζικού κλάδου, εξέλιξη που συμπαρέσυρε το σύνολο σχεδόν των εισηγμένων στο ΧΑ.

Τεράστιες ζημιές έχουν υποστεί τα χαρτοφυλάκια όσων επένδυσαν στις τραπεζικές μετοχές και κυρίως όσων απέκτησαν μετοχές τα προηγούμενα χρόνια. Για παράδειγμα στα μέσα του 2008 το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο του Κατάρ είχε αποκτήσει το 4% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank (16,5 εκατ. μετοχές) με τιμή 18 ευρώ ανά μετοχή. Το Κατάρ απέκτησε ίδιες μετοχές επενδύοντας σχεδόν 300 εκατ. ευρώ. Σήμερα το σύνολο των μετοχών της τράπεζας αποτιμάται 566 εκατ. ευρώ και οι μετοχές που απέκτησε τότε από 300 εκατ. ευρώ αξίζουν 16 εκατ. ευρώ. Τo fund πάντως θα στηρίξει την επένδυσή του βάζοντας νέα κεφάλαια στην τράπεζα, η οποία έχει ανακοινώσει τη συγχώνευσή της με την Eurobank.

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν και όσοι αγόρασαν μετοχές της Εθνικής Τράπεζας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που έγινε στα 5,20 ευρώ. Από πολλούς και κυρίως μικροεπενδυτές εκτιμήθηκε ως μοναδική ευκαιρία η αύξηση της ΕΤΕ. Η πορεία της όμως στο ταμπλό εξαιτίας του δημοσιονομικού εκτροχιασμού τους διέψευσε.

Το τσέχικο fund PPF κατέχει ποσοστό 5,7% στην Τράπεζα Πειραιώς. Το Fund όταν στα τέλη Απριλίου ανακοίνωσε τη συμμετοχή του η τιμή της μετοχής ήταν οριακά υψηλότερη από 1 ευρώ και σήμερα η μετοχή είναι στα 0,275 ευρώ. Μέσα σε λίγους μήνες χάνει άνω του 70%.

Ακόμα πιο πρόσφατες είναι οι μνήμες των επενδυτών από την αύξηση κεφαλαίου της ΑΤΕ Bank όπου σε λίγες εβδομάδες έγιναν καπνός περισσότερα από 2 δισ. ευρώ από την αποτίμηση της τράπεζας. Υπενθυμίζεται επίσης πως οι κάτοχοι μετοχών της Proton Bank έχασαν τελείως τα χρήματά τους από το διαχωρισμό της τράπεζας σε good και bad bank.

Ο τραπεζικός κλάδος χάνει 72,53% από την αρχή του έτους έναντι 47,5% του γενικού δείκτη και 55,76% του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE ASE 20.

Από την αρχή του έτους μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει η μετοχή της ATE Bank, η οποία έχει απολέσει το 93,53% της χρηματιστηριακής της αξίας. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει χάσει 85,75%. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο χάνει 87,37%, η Eurobank υποχωρεί κατά 80,8%, η Τράπεζα Αττικής κατά 77,13%, η Alpha Bank κατά 72,1%, η Marfin Popular Bank κατά 71,6% και η Εθνική Τράπεζα κατά 70%. Καλύτερη σχετικά πορεία καταγράφει η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία υποχωρεί κατά 58,14%.

Περισσότερη αίσθηση προκαλεί η σύγκριση της υψηλότερης τιμής που έχουν καταγράψει οι μετοχές των τραπεζών με τις σημερινές. Η Εθνική Τράπεζα στις 21 Φεβρουαρίου ήταν στα 8,10 ευρώ και σήμερα είναι στα 1,82 ευρώ. Η Τράπεζα Κύπρου ήταν στα 3,58 ευρώ στις 18 Φεβρουαρίου και σήμερα είναι στα 1,08 ευρώ. Η Eurobank από τα 5,29 ευρώ τώρα είναι στα 0,72 ευρώ, η Alpha Bank από 5,68 ευρώ κάνει σήμερα πράξη στα 1,06 ευρώ και η ΑΤΕ από 3,89 ευρώ είναι σήμερα στα 0,1960 ευρώ.

του Γιώργου Κατικά