>Η ΕΚΤ και η Τρόικα θα θέσουν θέμα για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών

>
Το μήνυμα που έχουν στείλει τόσο η ΕΚΤ όσο και η Τρόικα για την ρευστότητα το έχουν πλήρως αποκωδικοποιήσει οι ελληνικές τράπεζες.
Η μεγάλη εξάρτηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ ύψους 95 δις ευρώ και η συνακόλουθη δέσμευση εγγυήσεων 137,7 δις ευρώ προφανώς και αποτελεί μείζον πρόβλημα για όλους τους εμπλεκόμενους.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη περιμένουν τους επόμενους μήνες τόσο την ΕΚΤ όσο και την Τρόικα να θέτει χρονοδιαγράμματα προς τις ελληνικές τράπεζες για το πώς και πότε θα μειώσουν την εξάρτηση τους από την Κεντρική Τράπεζα.
Στα ευρωπαϊκά stress tests είναι προφανές ότι οι Ελληνικές τράπεζες δεν θα λάβουν καλή βαθμολογία στο σκέλος της ρευστότητας καθώς αδυνατούν να προσφύγουν στις αγορές.
Με βάση ασφαλείς πληροφορίες στα επιτελεία των μεγάλων τραπεζών, Εθνικής, Alpha, Eurobank, Πειραιώς κ.α. έχουν εξετασθεί εναλλακτικοί τρόποι αποδέσμευσης από την ΕΚΤ, σταδιακά.
Γνωρίζουν οι τραπεζίτες ότι θα ήταν ιδανικό σενάριο τα 95 δις ευρώ ρευστότητας που έχουν αντλήσει να τα μειώσουν στα 50 δις ευρώ, ωστόσο αυτό είναι ανέφικτο σε αυτή την συγκυρία.
Με βάση ενδείξεις θα τεθούν χρονοδιαγράμματα και στάδια αποκλιμάκωσης. Από τα 95 δις στα 80 δις στα 65 δις στα 50 δις ευρώ.
Όμως κατανοούν ότι αργά ή γρήγορα η ΕΚΤ και η Τρόικα θα θέσουν θέμα ρευστότητας ειδικά για την υπέρμετρα μεγάλη έκθεση των τραπεζών στην ΕΚΤ. Τα 95 δις ευρώ αντιστοιχούν στο 20% του ενεργητικού των τραπεζών.
Η πίεση της ΕΚΤ και της Τρόικας θα είναι ακόμη ασφυκτικότερη σύμφωνα με τους τραπεζίτες τους επόμενους μήνες και ειδικά προς το καλοκαίρι η πίεση αυτή θα ενταθεί.
Οι έλληνες τραπεζίτες ήδη προετοιμάζονται και εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια.