Η Ελλάδα κοντά στο game over – Χρεοκοπία τον Ιούλιο

Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στο game over κοντά στην στάση πληρωμών και την επίσημη χρεοκοπία αν μετά τις 17 Ιουνίου δεν προκύψει μια νέα κυβέρνηση με την οποία θα διαπραγματευτεί η Τρόικα.
Αν η πολιτική παράλυση συνεχιστεί τότε είναι βέβαιο, είναι δεδομένο ότι τον Ιούλιο η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.

Είναι ξεκάθαρο ότι η απόφαση του λαού στις 17 Ιουνίου θα έχει βαρύνουσα σημασία.
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούν την πρώτη θέση και η ουσία είναι ότι και τα δύο κόμματα είναι φιλοευρωπαϊκά.
Η ρητορεία αλλάζει η μεν ΝΔ μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση μνημονίου και ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για κατάργηση μνημονίου.
Ωστόσο και τα δύο κόμματα δεν έχουν απαντήσει αν η Τρόικα απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση επαναδιαπραγμάτευσης πως θα συμπεριφερθεί η Ελλάδα θα μείνει ή θα φύγει από το ευρώ;
Αν απορριφθεί το αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση και η κυβέρνηση – αν προκύψει νέα κυβέρνηση – καταφύγει στην λύση του δημοψηφίσματος και η κοινωνία ταχθεί υπέρ του ευρώ πως το κυβερνητικό σχήμα από τον συνασπισμό κομμάτων θα αντιμετωπίσει αυτό το αποτέλεσμα;
Όμως όλα αυτά αποτελούν την πολιτική διάσταση του ζητήματος.
Η κρίση είναι οικονομική και προφανώς η παγκόσμια κοινότητα εστιάζεται σε αυτό Grexit δηλαδή έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ ή παραμονή;
Η πλειοψηφία των ξένων θεωρούν δεδομένη την έξοδο από το ευρώ της Ελλάδος.
Μάλιστα πηγή στην Barclays Capital αναφέρει στο www.bankingnews.gr ότι «όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Επειδή η Ελλάδα δεν θέλει να φύγει από το ευρώ η λύση που ορισμένοι φαίνεται ότι εξετάζουν είναι η εισαγωγή διπλού νομίσματος. Δηλαδή το ευρώ για τις καταθέσεις και τις συναλλαγές για εκτός Ελλάδος ενώ οι πληρωμές μισθών και συντάξεων με ευρωδραχμή, ή νέα δραχμή ή Geuro. H πρόταση αυτή έχει θετικά αλλά και πολλά αρνητικά. Το θετικό είναι ότι θα εκτονωθεί σε μεγάλο βαθμό η πίεση στην Ελλάδα αλλά τα παράλληλα νομίσματα δεν θα επιτρέψουν στον βαθμό του δυνατού στην ΤτΕ να έχει πραγματική ευχέρεια κινήσεων στην νομισματική της πολιτική».

Γιατί είναι αναγκαίο ένα νέο haircut 70% με 80%,  στήριξη των τραπεζών και 4ετή παράταση στα δάνεια

Η λύση του haircut στο χρέος το παλαιό που κατέχουν η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες  ύψους 53 δις ευρώ, του νέου χρέους από τα ομόλογα αγγλικού δικαίου αλλά και μέρους του επίσημου τομέα θα εξεταστεί μετά απολύτου βεβαιότητας.
Ούτως ή άλλως τα νέα ελληνικά ομόλογα αγγλικού δικαίου εμφανίζουν τιμές 11 μονάδες βάσης και η μεσοσταθμική των 20 νέων ομολόγων βρίσκεται κοντά στις 13 μονάδες βάσης άρα η αγορά προβλέπει haircut πάνω από 80%.
Το haircut θα είναι ύψους 70% με 80% που σημαίνει ότι η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες θα χάσουν 40 δις ευρώ.
Οι κάτοχοι των νέων ομολόγων αγγλικού δικαίου και ειδικά οι ελληνικές τράπεζες που κατέχουν 17,5 δις ευρώ περίπου θα χάσουν επιπλέον 13 δις ευρώ.
Στο νέο haircut πρέπει να συμπεριληφθεί και μέρος του επίσημου τομέα.
Ορισμένοι κύκλοι θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει haircut μόνο στο πρώτο δάνειο του πρώτου μνημονίου και ότι η στήριξη των τραπεζών πρέπει να συνεχιστεί πάσει θυσία.
Αν το haircut στο πρώτο δάνειο αγγίζει το 70% με 80% σημαίνει 80 δις ευρώ περίπου όφελος.
Όμως για να προχωρήσει το νέο haircut και στον επίσημο τομέα θα πρέπει να υπάρξει μια νέα συμφωνία και περισσότερες διασφαλίσεις προς την Ευρώπη ότι τα υπόλοιπα δάνεια του επίσημου τομέα θα αποπληρωθούν και ειδικά του δεύτερου δανείου και η Ελλάδα θα συνεχίσει απαρέγκλιτα τις μεγάλες αλλαγές στην οικονομία, τις αποκρατικοποιήσεις ενώ θα στοχεύει και στην ανάπτυξη.
Αν Η Ελλάδα αποδειχθεί φερέγγυα και αξιόπιστη θα έχει κερδίσει από το νέο haircut πάνω από 130 δις ευρώ.
To όφελος από το PSI+ θεωρείται ότι έφθασε μόλις 27 δις ευρώ και όχι 105 δις όπως παρουσιάστηκε.
Η Societe Generale αφαιρεί από τα 105 δις του αρχικού οφέλους, τα 48 δις τα οποία δυνητικά θα δοθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς και 29,5 δις ευρώ τα οποία κάλυψαν προκαταβολές υποχρεώσεων της Ελλάδος.
Δηλαδή το καθαρό όφελος για το ελληνικό κράτος ήταν 27 δις ευρώ στο PSI+.
Τα 27 δις του καθαρού οφέλους του PSI+ και τα 130 δις του οφέλους από νέο haircut σημαίνει 157 με 160 δις ευρώ λιγότερο χρέος  για την Ελλάδα.
Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει και μια νέα παράταση 3 ή κατά το ορθότερο 4 ετών στην αποπληρωμή των δανείων προς την Ελλάδα ώστε μέσω της επιμήκυνσης να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι τόκοι που καταβάλλει το ελληνικό κράτος.
Οι τόκοι έχουν μειωθεί περίπου 50% σε σχέση με το παρελθόν.
Όμως για να αποδώσει το σχέδιο αυτό που προϋποθέτει παραμονή της Ελλάδος στο ευρώ.
Αυτή πρέπει να είναι και η ρεαλιστική επιδίωξη της Ελλάδος να υπάρξει ένα νέο haircut στο χρέος παλαιό και νέο αλλά ταυτόχρονα να υπάρξουν και μεγαλύτερες δικλείδες ασφαλείας ώστε να εξυπηρετηθεί το δεύτερο δάνειο και η Ευρώπη να πιστέψει ότι δεν θα χάσει άλλα από την Ελλάδα.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr