>Η επόμενη ημέρα της υπερψήφισης του μεσοπρόθεσμου σχεδίου

>
Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα μετά την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου από την Βουλή, η επιφυλακτικότητα των αγορών δείχνει να παραμένει. Στο χρηματιστήριο της Αθήνας π.χ. η αγορά ανέβαινε με την προσδοκία της ψήφισης και όταν αυτό έλαβε χώρα υπήρξε profit taking (αποκομιδή κερδών). Ο Νίκος Γαλούσης, αναλυτής στην Κάππα Χρηματιστηριακή, εκτίμησε μιλώντας στο Reuters, πως δεν θα υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις την Πέμπτη και αφού πάρουμε την πέμπτη δόση, από εκεί και πέρα τα βλέμματα θα στραφούν στις συζητήσεις για το δεύτερο πακέτο, το rollover του ελληνικού χρέους και στα stress tests των τραπεζών.

Σημειώνεται πως οι αγορές επικεντρώνονται πλέον στην γαλλική πρόταση για τη μετακύλιση των θέσεων στα ελληνικά ομόλογα, το οποίο για ορισμένους αναλυτές έχει κάποιες θετικές πλευρές, ειδικά για τους πιστωτές. Όμως, δεν είναι ξεκάθαρο ότι βοηθά την Ελλάδα και ενδέχεται να τύχει αρνητικής υποδοχής από τους οίκους αξιολόγησης, ενώ όπως αναφέρθηκε έχει σχεδιαστεί περισσότερο για να βοηθήσει τις τράπεζες παρά για να συμβάλει στην δημιουργία μίας βιώσιμης κατάστασης για την Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ ο Juergen Stark, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, απέρριψε την Τετάρτη την ιδέα μιας λύσης για το ελληνικό χρέος βασισμένης σε ομόλογα τύπου Brady, προειδοποιώντας ότι η λύση αυτή θα παραβίαζε την αρχή της «μη διάσωσης» της συνθήκης της Ευρώπης.
Ο Josef Ackermann, επικεφαλής της, Deutsche Bank, ανέφερε επίσης πως εμφανίστηκαν επιπλοκές στις συνομιλίες για την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού κλάδου πιστωτών, στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, εξαιτίας των κινδύνων «ντόμινο» στην ευρύτερη ευρωζώνη.

Ο CEO της Commerzbank Martin Blessing ανέφερε από την άλλη πλευρά, πως θα συνεισφέρει σε ένα νέο «πακέτο» διάσωσης της Ελλάδας, αφού πρώτα επεξεργαστεί πως θα αποφύγει απομειώσεις και τις επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια κίνηση στις αξιολογήσεις από τους διεθνείς οίκους. Ο Blessing ανέφερε πως το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα πρέπει να μην οδηγήσει σε απομειώσεις στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών που θα συμμετάσχουν σε αυτό, ενώ πρόσθεσε πως κάτι τέτοιο θα πλήξει πρωτίστως τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα πάλι με άλλα τραπεζικά στελέχη, οι τράπεζες που μετέχουν στις συνομιλίες για εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού κλάδου πιστωτών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας έχουν λάβει θετικά σήματα από τους οίκους αξιολογήσεων, ότι δεν θα κηρύξουν χρεοκοπία του ελληνικού χρέους με βάση το γαλλικό σχέδιο το οποίο συζητείται.

Όπως αναφέρθηκε το γεγονός ότι το γαλλικό μοντέλο αναπτύσσεται από τις ίδιες τις τράπεζες, υποδεικνύει ότι η μετακύλιση θα είναι πλήρως εθελοντική. Η εθελοντική συμμετοχή είναι απαράβατος όρος που έχουν θέσει οι οίκοι αξιολόγησης για να μην κηρύξουν χρεοστάσιο της Ελλάδας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, Larry Fink προειδοποίησε σε συνέντευξή του στο CNBC ότι η πιθανότητα δραματικών κοινωνικών αλλαγών ως επακόλουθο της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη είναι μεγάλη. Όπως ανέφερε σχετικά: «η κατάσταση είναι σοβαρή και θα οδηγήσει πιθανότατα σε νέα κρίση. Οι πολιτικοί και οι τραπεζίτες είναι αυτοί που πρέπει να βρουν λύση και αυτό… είναι ένα επικίνδυνο μίγμα».