Αμφιβολίες για την εφαρμογή από την Ελλάδα των όρων που συνδέονται με τη οικονομική βοήθεια για τη διάσωση της χώρας εξέφρασε, σύμφωνα με πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών.
«Όταν η τρόικα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα πάει την επόμενη φορά στην Αθήνα, θα διαπιστώσει ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας δεν εφαρμόζεται», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με αναφορές όσων συμμετείχαν στη συνεδρίαση, και τόνισε ότι αυτό είναι κάτι ανεξάρτητο από την έκβαση των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής.
«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ κουραστική και δυσκίνητη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός.
Σε ανάλογους τόνους κινήθηκε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία για πολλοστή φορά υπεραμύνθηκε της οικονομικής λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα λέγοντας πως είναι «αναγκαία».
Για να συμπληρώσει πως: «το ερώτημα εάν η Ελλάδα θα φέρει σε πέρας το οικονομικό πρόγραμμά της δεν είναι απλά το ερώτημα εάν το πρόγραμμα θα έχει επιτυχία ή όχι, είναι μάλλον το ερώτημα εάν οι υποχρεώσεις στη μελλοντική Ευρώπη θα τηρούνται» …
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει έγγραφες δεσμεύσεις για την τήρηση των συμφωνηθέντων ακόμη και από τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και στην περίπτωση που η παράταξη θα βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Χαρακτηριστική είναι η απάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών Όλι Ρεν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, μέσω της οποίας το ενδεχόμενο εμφανίζεται ως ανοικτό: “Η Επιτροπή δεν επιθυμεί να εκφράσει εικασίες για το αν, στο μέλλον, παράλληλα με υπογραφή που δεσμεύει την κυβέρνηση, οι επίσημοι δανειστές θα επιθυμούσαν επίσης να λάβουν πολιτικές διαβεβαιώσεις από συγκεκριμε΄να κόμματα στην Ελλάδα ή σε άλλα κράτη – μέλη που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια με τη μορφή δανείων”.
Τα ευρωομόλογα
Κατά τα άλλα, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι θα ήταν «μεγάλο λάθος» να υιοθετηθούν τα ευρωομόλογα, αν τα κράτη δεν συμφωνήσουν να παραχωρήσουν περισσότερη από τη δημοσιονομική τους κυριαρχία. «Θα ήταν μεγάλο λάθος να γίνουν αμοιβαίες οι εγγυήσεις (χρέους), χωρίς μεγαλύτερη παραχώρηση της κυριαρχίας», δήλωσε ο Σόιμπλε σε μια ομάδα επιχειρηματιών που πρόσκεινται στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), το κόμμα της γερμανίδας καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ.
Ο χερ Σόιμπλε εκτίμησε, επίσης, ότι τα ευρωομόλογα, μειώνοντας τα επιτόκια δανεισμού των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, θα τις αποτρέψουν από το να «προχωρήσουν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις». «Δεν πρόκειται για σκληρότητα» από την πλευρά του Βερολίνου, σημείωσε ο γερμανός υπουργός, την ώρα που η χώρα του δέχεται πιέσεις από όλο τον κόσμο να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη. Αναφερόμενος στις αναταράξεις στις αγορές, κυρίως όσον αφορά την Ισπανία και την Ιταλία, ο Σόιμπλε επεσήμανε: «Δεν θα δώσουν οι αγορές τον τόνο», διότι «τότε η δημοκρατία θα χάσει τη νομιμοποίησή της»