Η Κρήτη στον δρόμο του “Jessica”

Η υλοποίηση του προγράμματος JESSICA στην Κρήτη παρουσιάστηκε σήμερα σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση που οργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης και η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.

Στην συνάντηση που έγινε στην συνεδριακή αίθουσα της Παγκρήτιας, συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο εκπρόσωπος της ΕΤΕΠ Ηλίας Παπαγεωργίου, ο αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Νίκος Μυρτάκης, δήμαρχοι και εκπρόσωποι δημάρχων .

Η Κρήτη είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που υλοποιεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα με προϋπολογισμό άνω των 35 εκ. ευρώ, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και φορείς υλοποίησης την Παγκρήτια Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Το πρόγραμμα αποτελεί μια σημαντική οικονομική ανάσα για την Κρήτη ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ο στόχος και η φιλοδοξία μας είναι από το πρόγραμμα να αντλήσουμε όχι μόνο τα 35 εκ. ευρώ αλλά να φτάσουμε τα 100 εκ. ευρώ, και ο στόχος αυτός είναι εφικτός» και συνέχισε: «Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια πανελλαδικά που υλοποιούμε το πρόγραμμα και αποδεικνύουμε για άλλη μια φορά ότι με τη μεθοδική δουλειά και κυρίως τη σωστή συνεργασία όλων μπορούμε να καταφέρουμε πάρα πολλά, και να δώσουμε επιπλέον έργα στο νησί μας».

Ο αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Τράπεζας Νίκος Μυρτάκης υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Κρήτης συνέβαλε τα μέγιστα για έγκριση και υλοποίηση του προγράμματος.

«Το πρόγραμμα ύψους 35 εκ. ευρώ που αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκ. ευρώ, είναι πολύ σημαντικό για το νησί εν μέσω μιας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Ο τόπος έχει ανάγκη από έργα υποδομής».

Σημειώνεται ότι σε πρώτη φάση οι δήμοι θα πρέπει να υποβάλλουν τα έργα που είναι ώριμα και στην συνέχεια ολοκληρωμένες μελέτες, ενώ ο χρόνος υλοποίησης είναι έως το 2015.

Οι επενδύσεις θα περιλαμβάνουν έργα αστικής ανάπτυξης στους τομείς: αναβάθμιση υποβαθμισμένων αστικών περιοχών, έργα βασικής υποδομής, ανάπτυξη συνεργασιών σχηματισμών υψηλής τεχνολογίας και υποδομών που προσφέρουν προστιθέμενη αξία, έργα διαχείρισης υδάτων και αποβλήτων, δίκτυα ενέργειας, έργα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, κλπ.