Τα σενάρια για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και ο σχηματισμός ισχυρής κυβέρνησης ή όχι στις εκλογές της επόμενης Κυριακής είναι οι δύο παράγοντες που καθορίζουν απόλυτα την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς.
Το Χ.Α. βυθίστηκε σε νέα χαμηλά των τελευταίων 23 ετών (Νοέμβριος 1989) στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 5,09% και τις τραπεζικές μετοχές (Eurobank -15,22%, Alpha Bank -8,85%, Εθνική Τράπεζα -8,50%) να δέχονται ισχυρότατο κύμα πωλήσεων από διεθνή και εγχώρια επενδυτικά κεφάλαια.
Στις δύο συνεδριάσεις που ακολούθησαν, της Τετάρτης και της Πέμπτης, επικράτησαν ανοδικές τάσεις με αναιμικούς όγκους συναλλαγών καθώς εκτονώθηκαν οι πωλήσεις των τελευταίων συνεδριάσεων του Μαΐου. Χαμηλοί όγκοι συναλλαγών και σταθεροποιητική εικόνα παρουσίασε η αγορά και την Παρασκευή.
Οπως εξηγεί σε ανάλυσή του ο κ. Νίκος Χριστοδούλου της Merit χρηματιστηριακής, ο Μάιος του 2012 που σημαδεύτηκε από τις εκλογές έκλεισε με πτώση 25% – η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Οκτώβριο του 2008. Το αποτέλεσμα των εκλογών ενδεχομένως να καθορίσει όχι μόνο τη βραχυπρόθεσμη αλλά και τη μεσοπρόθεσμη πορεία τουλάχιστον επτά τραπεζικών μετοχών (ΕΤΕ, Alpha, Eurobank, Πειραιώς, Αττικής, ΤΤ και ΑΤΕ).
Σε περίπτωση εκλογής μιας κυβέρνησης που θα υποστηρίξει λιγότερο φιλικούς όρους ανακεφαλαιοποίησης από αυτούς που υπάρχουν ήδη ανεπίσημα στο τραπέζι, οι χρηματιστηριακές εταιρείες αναμένουν διολίσθηση σε νέα χαμηλά για το σύνολο των παραπάνω τραπεζών. Σε αντίθετη περίπτωση αναμένεται κάποια βραχυπρόθεσμη αντίδραση τουλάχιστον μέχρι τα προ της 6ης Μαΐου επίπεδα.
Για τις δύο κυπριακές τράπεζες η εικόνα διαφέρει, αφού το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται σε ποιο βαθμό θα καλυφθεί η αύξηση της Cyprus Popular Bank από ιδιώτες μετόχους και αν το κυπριακό κράτος θα χρειαστεί να ενταχθεί σε κάποιον μηχανισμό στήριξης, χωρίς να είναι τελείως αδιάφορο το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών.
Το φορτισμένο κλίμα από την πολιτική αβεβαιότητα επιδεινώνεται από την έλλειψη ρευστότητας στην ελληνική αγορά, τα χαμηλά δημόσια έσοδα, την κρίσιμη κατάσταση της Ισπανίας, που βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ένταξή της σε κάποιο μηχανισμό στήριξης, και τις συζητήσεις για ένταξη της Κύπρου σε ανάλογο μηχανισμό. Ελάχιστοι τίτλοι μένουν ανεπηρέαστοι από αυτό το σκηνικό, όπως η Coca–Cola 3E, η οποία καθορίζει πολλές ημέρες από μόνη της το αρνητικό ή το θετικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη.
Τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου του 2012 δεν μπόρεσαν να δώσουν κάποιο θετικό στίγμα βραχυπρόθεσμα στην αγορά, αφού οι ζημιογόνοι υπερίσχυσαν των κερδοφόρων με μεγάλη διαφορά και πάλι. Το αποτέλεσμα, αν και ζημιογόνο, είναι καλύτερο από τις εντυπωσιακές ζημίες του αμέσως προηγούμενου τριμήνου, που οφείλονταν στις τράπεζες και σε άλλες λογιστικές διαγραφές.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το αποτέλεσμα «καλλωπίζεται» από έκτακτα αποτελέσματα μεγάλων εταιρειών, όπως ο ΟΤΕ λόγω πώλησης θυγατρικής στη Σερβία, και τον αναβαλλόμενο φόρο, κυρίως σε Πειραιώς, Cyprus Popular Bank και Τράπεζα Κύπρου. Αντίθετα, μεγάλες ζημίες από το εμπορικό και το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο εμφάνισε η Εθνική Τράπεζα, και η Eurobank κατέγραψε επιπρόσθετες ζημίες από ελληνικά ομόλογα.
Βαρόμετρο για το τελικό αποτέλεσμα ήταν και πάλι οι τράπεζες που εμφάνισαν ζημίες ύψους 304 εκατ. ευρώ λόγω των αυξημένων προβλέψεων και πάλι σε σχέση με ένα χρόνο πριν, της μειωμένης λειτουργικής κερδοφορίας και έκτακτων αποτελεσμάτων, ενώ, αντίθετα, θετικά μέτρησε το γεγονός ότι υπήρχαν σημαντικά κέρδη από τουλάχιστον 5 τράπεζες λόγω χρήσεως του αναβαλλόμενου φόρου και κάποια λογιστικά κέρδη από επαναγορά ομολόγων.
Tου Aνεστη Ντοκα