Η πρωτιά στις εκλογές, τα λάθη των επικοινωνιακών επιτελείων και τα “θέλω” του “μέσου ψηφοφόρου”

Το πόσο “τσουχτερές” θα είναι οι ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, κανένας δεν αμφιβάλλει. Πρωθυπουργός, Πολιτικοί Αρχηγοί, ήδη, τρέχουν από Περιφέρεια σε Περιφέρεια για να μεταδώσουν το φως της ελπίδας στους αυριανούς ψηφοφόρους. Τα επικοινωνιακά τους επιτελεία έχουν πάρει φωτιά και οι δηλώσεις ή οι αναρτήσεις στα social media πέφτουν βροχή, σε βαθμό που οι δημοσιογράφοι να μην προλαβαίνουν να γράφουν.

Φυσικά όλοι νομίζουν ότι αυτά που λένε ή αναρτούν, τα ακούει με προσοχή ο ψηφοφόρος. Προφανώς, κάποιοι, δεν έχουν καταλάβει, ότι ο “μέσος ψηφοφόρος”, στα 10 που λένε, μόλις το 1, πιθανόν, ακούει. Δεν αναφερόμαστε στους “πούρους” οπαδούς, που τα ακούνε όλα και χτυπάνε παλαμάκια χωρίς να καταλαβαίνουν, οι περισσότεροι τι σημαίνουν αυτά που ακούνε. Αναφερόμαστε στον “μέσο πολίτη”, σε αυτόν που θα δώσει την εκλογική νίκη.

Διαβάζοντας τις δημοσκοπήσεις, πέρα από τη διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα από κυμαίνεται πάνω από το 6% και πέρα από τις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, βλέπουμε ότι ο “μέσος πολίτης” μικρή σημασία δίνει στα σκάνδαλα (περίπτωση Πάτση, περίπτωση υποκλοπών). Σωστό ή λάθος, δεν έχει καμία σημασία. Η ψήφος είναι αυτή που μετράει και όχι η ανάλυση των στελεχών και των πέριξ των κομμάτων αναλυτών.

Ο “μέσος πολίτης”, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις,  ενδιαφέρεται λίγο περισσότερο για τα ελληνοτουρκικά από ότι για τα σκάνδαλα. Και αυτό είναι λογικό. Ας μη βιαστούν οι υπερπατριώτες του καναπέ να μιλήσουν για …τουρκοφάγους. Πρόκειται κυρίως για πολίτες που δεν θέλουν ούτε πολέμους, ούτε μπερδέματα με τους “απέναντι”, αφού αν συμβούν, θα χάσουν το “βόλεμα”, την ασφάλεια και την οικογενειακή τους ηρεμία. Κυνικό; Αντεθνικό; πείτε το όπως θέλετε. Είναι αληθινό. Να επισημάνουμε πάντως, ότι όσοι Έλληνες ζουν “απέναντι” και στην παραμεθόριο, φυσικά και έχουν άλλα κριτήρια και φυσικά είναι πιο ευαίσθητοι σε θέματα Άμυνας και εξοπλισμών.

Για ποιο πράγμα, αν θέλουμε να λέμε αλήθειες ενδιαφέρεται η πλειοψηφία των “μέσων πολιτών;”¨αυτών που θα κρίνουν τις εκλογές; Για την τσέπη τους (με την καλή έννοια), είναι η απάντηση. Για την ακρίβεια στην αγορά, για τη σύνταξη και το μισθό, για το πως θα γλυτώσουν σπίτι ή περιουσία από τους πλειστηριασμούς,  για τα άνεργα μέλη του νοικοκυριού που ψάχνουν δουλειά, αλλά και για τις σπουδές των παιδιών που τις θέλουν ομαλές, όπως σε όλο τον κόσμο και όχι με τις κουκούλες και τα “μπάχαλα” που έχουν το πάνω χέρι (ακόμα) σε πολλά Ιδρύματα.

Τόσο απλά είναι τα πράγματα.

Και όσοι αμφιβάλλουν, η τελευταία δημοσκόπηση της Alco τα λέει παντακάθαρα και με αριθμούς. Όσοι δεν αγαπούν τα μαθηματικά  και τους αρέσει η φιλολογία, κακό δεν είναι, αλλά …δύσκολο το να βρουν… “πρώτη” δουλειά. Δεύτεροι, παρότι με διαγωγή …κοσμιωτάτη.

Η “πρωτιά” απαιτεί πειστικό, εύληπτο, απλό και σαφές οικονομικό πλάνο – πρόγραμμα για τους πολλούς. Χωρίς αγκυλώσεις και με προβολή των συγκεκριμένων ανθρώπων που θα το εφαρμόσουν.

Σχολιαστής

Δείτε σημεία της δημοσκόπησης 

Δημοσκόπηση Alco: Η ακρίβεια και η πορεία της οικονομίας θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τι θα ψηφίσουν οι πολίτες

Picture5

Picture7

 

Picture3