>Η Τρόικα στην Αθήνα για τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα

>
Στην Αθήνα βρίσκονται από χθες το βράδυ, και πάλι, οι επικεφαλείς ελεγκτές της τρόικας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εσπευσμένη επιστροφή τους, έχει να κάνει κυρίως με την ανάγκη που προέκυψε για να γίνουν μερικές κρίσιμες διευκρινήσεις αναφορικά με το Μνημόνιο ΙΙ και ειδικά με το κομμάτι εκείνο του 1,3 δισ ευρώ, το οποίο δεν ανακοινώθηκε. Κυρίως, από το φόβο του πολιτικού κόστους, για την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτό συμπεριλαμβάνονται οι επικείμενες απολύσεις από το δημόσιο τομέα, για τις οποίες όλοι μιλούν, αλλά κανείς δεν διευκρινίζει πως ακριβώς θα γίνουν. Γι αυτό και η τρόικα επιστρέφει για να ξεκαθαρίσει τις “παρεξηγήσεις” και σε αυτό το μέτωπο.

Ειδικότερα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ασκηθούν πιέσεις στην κυβέρνηση για το θέμα των επικείμενων λουκέτων σε δημόσιους οργανισμούς κι επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, θα ζητηθεί λίστα με τα ονόματα αυτών των οργανισμών, αριθμός εργαζομένων σε αυτές και λειτουργικά κόστη. Το σχετικό έργο, αυτή τη φορά, δεν το έχει αναλάβει ο υπουργός Οικονομικών, αλλά ο συνάδελφος του τού υπουργείου Εσωτερικών κ.Γιάννης Ραγκούσης.

Οι πληροφορίες, λοιπόν, θέλουν άμεσα να εμπλουτίζεται η σημερινή ισχνή λίστα, που έχει συνταχθεί, να “κοστολογείται” και να προωθείται πρώτα στην τρόικα και κατόπιν σε υπουργικό συμβούλιο προς έγκριση. Πότε θα γίνουν όλα αυτά; Μέσα στις επόμενες 10 μέρες.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, το συμβούλιο θα πρέπει να έχει συγκληθεί και να έχει εγκρίνει. Δεδομένο, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να θεωρείται ότι ο κ.Παπανδρέου, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, που θα γίνει τον Ιούνιο, θα έχει τακτοποιήσει κι αυτή την εκκρεμότητα. Τόσο οι Βρυξέλλες όσο και το Βερολίνο, το έχουν θέσει ως απαράβατο όρο, προκειμένου να λάβουν τις επόμενες κρίσιμες αποφάσεις τους αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα και τη διευθέτηση του.