Η Χαμάς απελευθέρωσε άλλους 12 ομήρους, 10 Ισραηλινούς και δύο ξένους υπηκόους

Η Χαμάς προχώρησε σε νέα απελευθέρωση ομήρων σήμερα, τους οποίους παρέδωσε στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας και ανταλλαγής κρατουμένων με το Ισραήλ.

Την απελευθέρωση επιβεβαίωσαν με ανακοίνωσή τους οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ, που διευκρίνισαν ότι η Χαμάς απελευθέρωσε συνολικά 12 ομήρους, 10 Ισραηλινούς και 2 υπηκόους Ταϊλάνδης.

“Με βάση πληροφορίες που ελήφθησαν από τον Ερυθρό Σταυρό, 12 όμηροι -εκ των οποίων 10 Ισραηλινοί και δύο ξένοι υπήκοοι- κατευθύνονται προς το ισραηλινό έδαφος”, ανέφερε η ανακοίνωση των IDF.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, που μεσολάβησε για την επίτευξη της συμφωνίας εκεχειρίας, επιβεβαίωσε επίσης ότι η Χαμάς παρέδωσε 10 Ισραηλινούς που κρατούνταν όμηροι στον Ερυθρό Σταυρό και συγκεκριμένα εννέα γυναίκες και ένα παιδί, μια 17χρονη.

Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ που αναδημοσίευσαν οι The Times of Israel επισυνάπτεται φωτογραφία που δείχνει μια 17χρονη από την Ιερουσαλήμ να απελευθερώνεται από τους άνδρες της Χαμάς.

Λίγο αργότερα, ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι μετέφερε επιτυχώς του 12 απελευθεροθέντες σε ισραηλινό έδαφος.

Σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των ομήρων, το Ισραήλ θα απελευθερώσει αργότερα σήμερα 30 Παλαιστίνιους κρατουμένους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπος του καταριανού υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με τον Σύλλογο Παλαιστινίων Κρατουμένων – μια μη κυβερνητική οργάνωση που υπερασπίζεται τους Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές – αναμένεται η αποφυλάκιση 15 γυναικών και 15 παιδιών.

Δέσμευση Νετανιάχουν να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι

Εν τω μεταξύ, εν μέσω των αυξανόμενων αναφορών από το Κατάρ για συνέχιση των διαπραγματεύσεων παράτασης της συμφωνίας εκεχειρίας και απελευθέρωσης ομήρων, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και ο υπουργός Μπένι Γκάντζ προχώρησαν σε κάποιες αμφίθυμες δηλώσεις, επισημαίνοντας όμως αμφότεροι ότι στόχος είναι να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες.

“Μέχρι στιγμής έχουμε απελευθερώσει 74 ομήρους – εκ των οποίων 50 παιδιά και γυναίκες περιλαμβάνονταν στο πλαίσιο της αρχικής συμφωνίας”, δήλωσε ο Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, όπου πρόσθεσε: “Δεσμευόμαστε να ολοκληρώσουμε αυτό το πλαίσιο – να απελευθερώσουμε όλους τους ομήρους μας, γυναίκες και παιδιά. Και μετά, όλους ανεξαιρέτως”.

Από τη μεριά του ο Μπένι Γκάντζ, ο οποίος μετέχει και στο πολεμικό συμβούλιο, ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι “βρισκόμαστε στο ήμισυ των ημερών κατά τις οποίες προσπαθούμε να επιτύχουμε την επιστροφή όλων των ομήρων, γυναικών και ανδρών που είναι δυνατόν να απελευθερωθούν από την ομηρία. Και να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα δυνατά μέσα για να επιστρέψουν όλοι στα σπίτια τους. Μετά την κατάπαυση του πυρός, η σύγκρουση θα ξαναρχίσει. Όλο το πολεμικό συμβούλιο στηρίζει ομόφωνα αυτή τη θέση. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή”.