Η Bundesbank αντιδρά στις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ-Διέγραψε τα κέρδη το ευρώ

Τον πήχυ των προσδοκιών έσπευσε να ρίξει ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Seibert αναφορικά με τις συναντήσεις του Αντ. Σαμαρά με τη Merkel, τον Juncker και τον Hollande την τρέχουσα εβδομάδα, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε «μεγάλες αποφάσεις». Την ίδια στιγμή η Γερμανία έσπευσε να διασκεδάσει τις όποιες προσδοκίες περί σχεδίων της ΕΚΤ για την επιβολή πλαφόν στα spreads της Ισπανίας και της Ιταλίας, κάτι που κυκλοφόρησε τα προηγούμενα 24ωρα και οδήγησε στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Η διευκρίνιση αυτή φαίνεται ότι λειτούργησε καταλυτικά στο ευρώ καθώς υποχώρησε κάτω από τα επίπεδα που ξεκίνησε τη σημερινή συνεδρίαση, κάτω από τα 1,2320 δολάρια, έχοντας φτάσει νωρίτερα το επίπεδο του 1,2360. Μάλιστα, η Bundesbank στο μηνιαίο της report υπογράμμισε τα σημαντικά ρίσκα που ενέχει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ. Ειδικότερα η Bundesbank επισημαίνει, μεταξύ άλλων:

-O εποπτικός ρόλος της ΕΚΤ έρχεται σε σύγκρουση με τη νομισματική της πολιτική και τη βασική της μέριμνα που είναι η σταθεροποίηση των τιμών

-Η αγορά κρατικών ομολόγων εμπεριέχει σημαντικά ρίσκα για τη σταθερότητα

-Ο όγκος στις αγορές ομολόγων θα μπορούσε να είναι «απεριόριστος» αλλά θα πρέπει να είναι επαρκής σε κάθε περίπτωση

-Η αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη θα «χτυπήσει» τη Γερμανία το δεύτερο εξάμηνο του έτους

Στις ανακοινώσεις της σημερινής ημέρας, η κατασκευαστική παραγωγή στην Ευρωζώνη συρρικνώθηκε τον Ιούνιο για τρίτο μήνα διαδοχικά κυρίως λόγω πτώσης στην Ολλανδία και τη Γερμανία. Η μηνιαία πτώση της τάξης του 0,5% οδήγησε σε πτώση 2,8% στην ετήσια δραστηριότητα και βρίσκεται κατά 22% κάτω από τα επίπεδα του 2007.