Η Sony εξαγοράζει την EMI έναντι $2.2 δισ.!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε σήμερα επενδυτικό σχέδιο κοινοπραξίας, της οποίας ηγείται η Sony Corporation και συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Blackstone Group, Abu Dhabi’s Mubadala Development Co., Raine Group και ο David Geffen, σχετικά με την εξαγορά του μουσικού τμήματος της EMI για το ποσό των $2.2 δις. Το ποσό αυτό φαντάζει αστείο εάν λάβουμε υπόψιν την πρόσφατη εξαγορά του Instagram από την Facebook για το ποσό του ενός δις δολαρίων αλλά, δυστυχώς ή ευτυχώς, τα πράγματα έτσι έχουν καταλήξει στην βιομηχανία της μουσικής.

Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί μόλις το πρώτο βήμα για να ολοκληρωθεί η εξαγορά της EMI και του καταλόγου της αφού η κοινοπραξία πρέπει ακόμα να λάβει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών και των υπολοίπων χωρών του πλανήτη. Η Sony έπρεπε να συμφωνήσει στους παρακάτω όρους για να ολοκληρωθεί η συμφωνία στην ΕΕ:

Να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 25 εκατομμυρίων ευρώ
Να πουλήσει τα δικαιώματα τεσσάρων μουσικών καταλόγων που θα αποφασίσει η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων 12 σύγχρονων καλλιτεχνών
Οι κατάλογοι που θα πουληθούν είναι της Virgin UK, Virgin Europe, Virgin U.S. και Famous Music UK περιλαμβάνοντας καλλιτέχνες όπως ο Gary Barlow, Ozzy Osbourne, Ben Harper, Placebo, The Kooks, Lenny Kravitz και Robbie Williams.

Εάν εγκριθεί η εξαγορά από όλους -που μάλλον θα εγκριθεί- η Sony/EMI θα κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς με ποσοστό 31 τοις εκατό και τα δικαιώματα σε 3 εκατομμύρια τραγούδια.