Θετικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Oι ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν την εβδομάδα συναλλαγών σε θετικό έδαφος, με τους περιφερειακούς επενδυτές να παρακολουθούν τα προκαταρκτικά στοιχεία καταναλωτικής εμπιστοσύνης από την ευρωζώνη για τον Ιανουάριο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 άνοιξε με άνοδο 0,7%, και αυτή την ώρα σημειώνει άνοδο 0,83%  στις 473,14 μονάδες, με τη συντριπτική πλειονότητα των κλάδων να διαπραγματεύεται σε θετικό έδαφος.

Τα αυτοκίνητα, τα ταξίδια και οι μετοχές τεχνολογίας σημείωσαν άνοδο άνω του 1%, ενώ οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ήταν ο μοναδικός κλάδος που υποχώρησε, με πτώση 0,05%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 με άνοδο 0,51%, ο γερμανικός DAX ενισχύεται 0,85%, ο γαλλικός CAC 40 με άνοδο 1,05%, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,44% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύεται κατά 1,01%

Οι αγορές της Ασίας-Ειρηνικού ήταν μικτές, καθώς η Κίνα διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού, όπως αναμενόταν. Τα αμερικανικά χρηματιστηριακά συμβόλαια παρουσίασαν μικρή μεταβολή το βράδυ της Κυριακής, με τους επενδυτές να επιδιώκουν να αξιοποιήσουν το νέο ιστορικό υψηλό του S&P 500′ από την Παρασκευή.

Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν

Η γαλλική εταιρεία τυχερών παιχνιδιών La Francaise des Jeux ανέβηκε στην κορυφή του Stoxx 600 στις πρώτες συναλλαγές της Δευτέρας, σημειώνοντας άνοδο 5%, μετά την επιβεβαίωση ότι θα εξαγοράσει τη σουηδική εταιρεία τυχερών παιχνιδιών Kindred έναντι 2,7 δισ. δολαρίων.

Στον αντίποδα, οι μετοχές της ελβετικής επιχείρησης θέρμανσης και εξαερισμού Belimo υποχώρησαν κατά 6,6%, αφού τα έσοδά της για το 2023 ήταν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις.

Η φινλανδική εταιρεία πληροφορικής Tietoevry σημείωσε επίσης πτώση 1,8% μετά την ανακοίνωση ότι υπέστη επίθεση ransomware, προκαλώντας διακοπές λειτουργίας σε ορισμένες σουηδικές επιχειρήσεις.