>Θεόκλητος: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντέξει τους κραδασμούς, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν

>
Οι ελληνικές τράπεζες άντεξαν τους κραδασμούς και παραμένουν ισχυρές, ανέφερε από το βήμα του Economist ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Λεωνίδας Θεόκλητος.
Ο κ. Θεόκλητος έκανε λόγο για σημαντικές προκλήσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ σχολίασε χαρακτηριστικά ότι οι τράπεζες πρέπει να παραμείνουν ελληνικές χωρίς να πουληθούν τα “ασημικά” τους, εννοώντας τις επενδύσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

“Παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί τους τελευταίους μήνες, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο”, σχολίασε ο κ. Θεόκλητος.
Συμφωνούμε με τους στόχους του προγράμματος, αλλά διαφωνούμε με τη συνταγή που ακολουθεί η κυβέρνηση για να τους πετύχει, τόνισε με τη σειρά του ο αναπληρωτής τομεάρχης οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας Νότης Μηταράκης. Σημείωσε ακόμα ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν εκβιάζει για εκλογές, αλλά παρουσιάζει υπεύθυνα το εναλλακτικό της πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. Ο κ. Μηταράκης τάχθηκε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, προσθέτοντας όμως ότι η κυβέρνηση έχασε ένα χρόνο γιατί ήταν δέσμια του συνδικαλιστικού κινήματος, ενώ επανέλαβε τη θέση της Ν.Δ. για πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο για τρία χρόνια και της άμεσης εξόφλησης των οφειλών του Δημοσίου προς την ιδιωτική οικονομία. Η κουβέντα για συναίνεση, έτσι όπως γίνεται, φανερώνει την αποτυχία του προγράμματος και την ανικανότητα της κυβέρνησης να κυβερνήσει.
«Να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο η Ελλάδα και οι πιστωτές της ή να στραφούν στην αναδιάρθρωση του χρέους;». Με αυτό το ερώτημα άνοιξε τις εργασίες της 15ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση των Συνεδρίων Economist ο Οικονομικός Συντάκτης του περιοδικού Andrew Palmer.
Αναγνωρίζοντας τη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας, τη διόγκωση του δημοσίου χρέους και την πίεση την οποία δέχεται το τραπεζικό σύστημα, ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ενδεχομένως ένα «πολύ μεγάλο ‘κούρεμα’ του χρέους θα έβαζε ξανά σε υγιή βάση την ελληνική οικονομία», σημειώνοντας ότι η Ευρωζώνη είναι αρκετά ικανή να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από μία ανάλογη εξέλιξη.
Ανάμεσα σε άλλα, επισήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη 18η θέση στην ΕΕ αναφορικά με την ποιότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Επιπλέον, δήλωσε ότι διαβλέπει ευκαιρίες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας μέσα από τον τουρισμό, τις μεταφορές ή διακόμιση φυσικού αερίου στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Εξαιρετικά πιθανό θεωρεί η αναλύτρια του Economist για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και τη Γερμανία κα. Megan Greene, ένα «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά τουλάχιστον 25% που θα οδηγούσε το χρέος στο 95% του ΑΕΠ. Ωστόσο, εκτίμησε ότι αυτό είναι δύσκολο να συμβεί πριν το 2013 διότι σχεδόν κανείς δεν θα δεχόταν εθελοντικά μία τέτοια αναδιάρθρωση, ενώ στη συνέχεια, με το νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό, ίσως είναι πιο εύκολο. Η κα. Greene εμφανίστηκε απαισιόδοξη αφενός για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και αφετέρου για την έξοδο της χώρας στις αγορές το 2012. Χαρακτήρισε επίσης θετική εξέλιξη την αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% το πρώτο τρίμηνο του έτους, αλλά εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2012. Η κα. Greene εμφανίστηκε επιφυλακτική για τη δυνατότητα της Ελλάδας να εισπράξει 50 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, αν και σημείωσε ότι ακόμα κι αν πετύχει αυτό το στόχο δεν θα άλλαζε σημαντικά η κατάσταση της οικονομίας. Χαρακτήρισε επίσης καταστροφικό το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από το ευρώ.
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα παραγωγής και χαμηλής συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στην οικονομία, υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της Mc Kinsey & Company Ελλάδος Γιώργος Τσόπελας. Χαρακτήρισε επίσης προβληματικό το γεγονός ότι στη χώρα μας υπάρχει κατάτμηση των επιχειρήσεων και μικρή κλίμακα, αφού το 30% αυτών απασχολεί μέχρι 9 άτομα. Τα μεγαλύτερα εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι υποψήφιοι επενδυτές, σύμφωνα με τον κ. Τσόπελα, είναι το γραφειοκρατικό σύστημα θεσμών, η δύσκαμπτη αγορά εργασίας, το μεγάλο μέγεθος του δημόσιου τομέα, το βραδυκίνητο δικαστικό σύστημα και η μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή.