Θ. Πλεύρης: Από 1/1 και με αυστηρές προϋποθέσεις η επιστροφή στο ΕΣΥ των ανεμβολίαστων υγειονομικών

Το χρονοδιάγραμμα και τις συνθήκες επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών στο ΕΣΥ μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περιέγραψε σήμερα μιλώντας στο MEGA το πρωί της Τρίτης (29/11) ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας τόνισε: «Ήδη έχουμε λάβει την απόφαση του ΣτΕ για να δούμε πώς θα εφαρμοστεί. Θα εφαρμοστεί αν και εγώ θεωρώ ότι είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία… Θα εφαρμοστεί αφού λάβουμε όλα τα μέτρα ώστε να υπάρχει αυστηρό πρωτόκολλο για επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών υπό όρους προστασίας της δημόσιας υγείας».

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Πλεύρησ διευκρίνισε: «Σίγουρα θα είναι από 1η Ιανουαρίου που ολοκληρωνόταν το μέτρο και με την απόφαση του ΣτΕ δεν μπορεί να ανανεωθεί. Δεν ξέρω αν θα είναι νωρίτερα με τα πρωτόκολλα που θα βγάλουμε, αλλά το πιθανότερο θα είναι από 1/1/2023».

Ο υπουργός ρωτήθηκε και για τη συμβολική κατάληψη στο υπουργείο Υγείας από γιατρούς και υγειονομικούς που αντιδρούν στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και σχολίασε ότι οι μειοψηφίες δεν μπορούν να επιβάλλονται στις πλειοψηφίες. «Κάθε διαμαρτυρία είναι σεβαστή, όμως υπάρχει κόσμος που θέλει να εργαστεί και δεν είναι υποχρεωμένος να αποδέχεται καταλήψεις. Βρισκόμασταν σε μία συνεννόηση να αποκλιμακωθεί η διαδικασία και να αποχωρήσουν. Λένε ότι θα παραμείνουν για μικρό χρονικό διάστημα. Τα νοσοκομεία δεν ανήκουν σε συνδικαλιστές, ανήκουν σε όλο τον λαό».

Τέλος, εξηγώντας τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας ο κ. Πλεύρης επεσήμανε ότι:

  • Προβλέπεται μεσοσταθμική αύξηση κατά 10% στους μισθούς των γιατρών, ειδικότερα στους αναισθησιολόγους στις ΜΕΘ και όσους βρίσκονται στα ΤΕΠ.
  • Στις προκηρύξεις που βγαίνουν άγονες δίνεται η δυνατότητα της μερικής απασχόλησης στους γιατρούς.
  • Δίνεται η δυνατότητα σε όσους συμμετέχουν σε εφημερίες και κάνουν συγκεκριμένο αριθμό ιατρικών πράξεων να μπορούν μία φορά την εβδομάδα να ασκούν ιδιωτικό έργο.