Ιαπωνία: Διαρροή ραδιενεργού νερού στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα

Διαρροή ραδιενεργού νερού εντοπίστηκε στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταίτσι, χωρίς ωστόσο να εντοπιστούν ίχνη μόλυνσης εκτός των εγκαταστάσεών, όπως ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη στο Γαλλικό Πρακτορείο η εταιρεία διαχείρισης του σταθμού Tepco.

Η διαρροή 5,5 κυβικών μέτρων νερού (περίπου 5.500 λίτρα) στον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σημειώθηκε χθες Τετάρτη πριν από την επεξεργασία του από σύστημα που ονομάζεται ALPS, με το οποίο απαλλάσσονται τα ύδατα που ανακτώνται από τον σταθμό από την πλειονότητα των ραδιενεργών ουσιών τους, διευκρίνισε εκπρόσωπος της Tepco.

Οι αρμόδιοι σταμάτησαν τη διαρροή περίπου είκοσι λεπτά μετά τον εντοπισμό της από εργαζόμενο που καθάριζε σωλήνες εξάτμισης στις εγκαταστάσεις.

Το νερό αυτό μπορεί να περιέχει ραδιενεργά ισότοπα, όπως καίσιο 137 και στρόντιο 90, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Tepco, η οποία πρόσθεσε ότι η εταιρεία προβλέπει να αποσύρει το έδαφος που μολύνθηκε από τη διαρροή και διαβεβαίωσε: «Δεν υπήρξε αξιοσημείωτη αλλαγή στα δεδομένα ελέγχου της ραδιενέργειας στις περιοχές γύρω από τον σταθμό».

Υπενθυμίζεται ότι ο ηλεκτροπαραγωγικός πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα καταστράφηκε από σεισμό και τσουνάμι που εκδηλώθηκαν το 2011 στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

Η απολύμανση και η αποξήλωση του σταθμού αναμένεται να διαρκέσουν δεκαετίες, ενώ το πιο δύσκολο μέρος τους, η εξαγωγή του τετηγμένου καυσίμου από τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες, ακόμη δεν έχει αρχίσει.

Αφού έλαβε το πράσινο φως από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA), η Ιαπωνία άρχισε το καλοκαίρι την πολύ σταδιακή ρίψη στον Ειρηνικό Ωκεανό πάνω από 1,3 εκατομμυρίου κυβικών μέτρων νερού του σταθμού μετά την επεξεργασία τους με το σύστημα ALPS.

Η Ιαπωνία και ο IAEA βεβαιώνουν ότι η διαδικασία αυτή, η οποία αναμένεται να διαρκέσει ως τη δεκαετία του 2050, δεν εγκυμονεί κινδύνους για το θαλάσσιο περιβάλλον και την υγεία, ωστόσο Κίνα και Ρωσία εξέφρασαν έντονες ανησυχίες και ανέστειλαν όλες τις εισαγωγές τους προϊόντων από τη θάλασσα της Ιαπωνίας.

Στο μεταξύ, άλλο ένα συμβάν σημειώθηκε σήμερα Πέμπτη σε άλλον πυρηνικό σταθμό. Συγκεκριμένα σε σωλήνα εξάτμισης αντιδραστήρα που αποσυναρμολογείται στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Τσουρούγκα, στον νομό Φουκούι, στην κεντρική Ιαπωνία εμφανίστηκαν καπνός και σπινθήρες. «Η κατάσταση αντιμετωπίστηκε αμέσως, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί ή διαρροή ραδιενεργών ουσιών» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της εταιρείας διαχείρισης του σταθμού της Τσουρούγκα Japan Atomic Power.