Ισπανία: Ακόμα 50 δισ. ευρώ χρειάζονται οι τράπεζες

Το τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας έχει ανάγκη από 50 δισ. Ευρώ προκειμένου να «θωρακιστεί» επαρκώς αλλά θα πρέπει να αντλήσει από ίδιες πηγές και όχι από το δημόσιο ταμείο αυτά τα κεφάλαια σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Ο ισπανός υπουργός Οικονομικών επεσήμανε σε συνέντευξή του ότι το κράτος δεν πρόκειται να εμπλακεί στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των τραπεζών ωστόσο προέτρεψε τους επικεφαλής των χρηματοπιστωτικών ομίλων της χώρας να συνεργαστούν ώστε να δημιουργηθούν ισχυρότερες τράπεζες με μεγαλύτερες δυνατότητες χρηματοδότησης από τις αγορές.

Ο Λουίς ντε Γκουίντος δήλωσε ότι οι τράπεζες θα πρέπει μέσα στο προσεχές 12μηνο να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες αύξησης των κεφαλαιακών τους αποθεμάτων. Όσες από αυτές επιλέξουν να συγχωνευθούν μέχρι τον Μάιο θα έχουν ένα «μπόνους» επιπλέον 12 μηνών μέχρι να αυξήσουν τις προβλέψεις έναντι ζημιών.

Το ισπανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα (το οποίο αποτελούν 25 τράπεζες και ταμιευτήρια) προσπαθεί ακόμα να επουλώσει τις πληγές του από την κατάρρευση της αγοράς κατοικίας το 2008 που προκάλεσε κατακόρυφη πτώση τιμών των ακινήτων και ταυτόχρονα θεαματική αύξηση των προβληματικών δανείων. Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθούν οι τράπεζες με χιλιάδες ακίνητα (μετά από κατασχέσεις) πολύ χαμηλής εμπορικής αξίας και με δάνεια τα οποία αδυνατούν να αποπληρώσουν οι πελάτες τους.

Ο ισπανός υπουργός επιχείρησε να πείσει τους τραπεζίτες ότι «ισχυρότερες τράπεζες σημαίνει ισχυρότερη οικονομία» με συνακόλουθα οφέλη για την κερδοφορία των τραπεζών.

Οι τράπεζες που δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις θα μπορούν να καταφύγουν στο κράτος πουλώντας στο κρατικό ταμείο χρηματοπιστωτικής στήριξης FROB ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές. Ο κρατικός φορέας έχει ήδη υπό τον έλεγχό του τέσσερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και διαθέτει ικανότητα δανεισμού έως 90 δισ. ευρώ.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών είναι αναγκαία αλλά όχι αρκετή καθώς οι ζημιές των τραπεζών θα αυξηθούν αν βαθύνει η ύφεση πέραν των σημερινών προβλέψεων. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί στο -1,7% το τρέχον έτος και στο -0,3% το 2013.