Ισπανία: Εξετάζεται συγχώνευση της Bankia με δύο μικρότερες τράπεζες

Bankia
Bankia

Η Ισπανική κυβέρνηση φέρεται ότι μελετά τη συγχώνευση της ισπανικής τράπεζας Bankia με άλλες δύο, τις Catalunya Banc και Novagalicia Banco, μετά την μερική εθνικοποίηση και των τριών, σύμφωνα με πηγές του τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Η τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα είναι η μεγαλύτερη κρατική τράπεζα και θα ανταγωνίζεται τις μεγαλύτερες της χώρας, όπως τις Santander και BBVA, έχοντας 18 εκατ. πελάτες, σχεδιάζεται κατόπιν να ιδιωτικοποιηθεί πλήρως ξανά, σύμφωνα ένα δημοσίευμα της εφημερίδας El Mundo. Η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι θεωρεί ότι δεν είναι η στιγμή να ιδιωτικοποιηθούν πλήρως οι άλλες δύο τράπεζες λόγω του οικονομικού κλίματος, σύμφωνα με ισπανικά ΜΜΕ.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει «διάφορες εναλλακτικές λύσεις».

Την Παρασκευή, η Bankia ανακοίνωσε ότι ζήτησε κεφάλαια 19 δισ. ευρώ από το κράτος, ποσό πολύ υψηλότερο από εκείνο που αναμενόταν. Η νέα διεύθυνση της τράπεζας ενέκρινε το αίτημα στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιοργάνωσής της. Το ποσό προστίθεται στα 4,5 δισ. ευρώ που ήδη είχαν δοθεί στην Bankia, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος της ‘διάσωσης’ της συγκεκριμένης τράπεζας σε πάνω από 23 δισ. ευρώ, ποσό που είναι το υψηλότερο που έχει διατεθεί για κάτι τέτοιο στην ιστορία της Ισπανίας.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor΄s έχει υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Bankia στην κατηγορία των ‘σκουπιδιών’. Στην ίδια βαθμίδα τοποθέτησε τις Banca Civica, Banco Popular και Bankinter.

Γενικά αναμενόταν ότι η Bankia θα ζητούσε από το κράτος 15 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή της. Η εφημερίδα El País είχε γράψει ότι το συνολικό κόστος της ‘διάσωσης’ της θα ανερχόταν στα 20 δισ. ευρώ, μαζί με το πρώτο πακέτο των 4,5 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομίας Λουίς δε Γκίνδος εκτιμούσε ότι η τράπεζα θα χρειαζόταν 9 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση, που υπολόγιζε ότι όλες οι ισπανικές τράπεζες μαζί θα χρειάζονταν λιγότερα από 15 δισ. ευρώ σε κρατικά δάνεια για να καλύψουν τις επισφάλειές τους, είναι σαφές που είχε υποτιμήσει το μέγεθος που θα προσλάμβανε η πιθανή ‘διάσωσης’ της Bankia. Η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, που συναποτελούν επτά ταμιευτήρια, εθνικοποιήθηκε εν μέρει νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν ο πρόεδρος του διοικητικού της συμβουλίου Ροδρίγο Ράτο παραιτήθηκε. Τον διαδέχθηκε ο Χοσέ Ιγνάθιο Γκοϊριγκολθάρι, πρώην διευθύνων σύμβουλος της BBVA.

Η Bankia είναι η τράπεζα που είχε εκτεθεί περισσότερο στην ‘φούσκα’ των ακινήτων στην διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης, καθώς έχει περίπου 32 δισ. ευρώ σε ‘τοξικά’ δάνεια. Με τα νέα κεφάλαια που ζητεί από την κυβέρνηση επιδιώκει να καλύψει τους κινδύνους λόγω της έκθεσής της στην αγορά των ακινήτων και άλλα προβληματικά στοιχεία στα βιβλία της.

Στο μεταξύ επιδεινώνοντας την εικόνα για την κυβέρνηση ο πρωθυπουργός της Καταλονίας Αρτούρ Μας είπε ότι η περιοχή των 7 εκατ. κατοίκων θα χρειαστεί τη βοήθεια του κεντρικού κράτους για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της φέτος. Η δήλωση του Μας θορύβησε τις αγορές.

Τα επιτόκια για τα 10ετή ισπανικά ομόλογα ανήλθαν στο 6,3%—με το λεγόμενο σπρεντ, την επιτοκιακή ψαλίδα από τα 10ετή γερμανικά ομόλογα αναφοράς, να αυξάνεται 17 μονάδες βάσης, στις 494—την Παρασκευή. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο έφθασαν αφότου η Ισπανία υιοθέτησε το ευρώ.