Ισπανία: Ξανά πρωθυπουργός ο Πέδρο Σάντσεθ

  Για τη δεύτερη θητεία ως πρωθυπουργός είναι ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ, καθώς έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία με 179 ψήφους υπέρ από τη Βουλή της Ισπανίας.

  Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, οκτώ κόμματα του κοινοβουλίου της Ισπανίας στήριξαν τον Πέδρο Σάντσεθ ως πρωθυπουργό, ενώ απέναντί του βρέθηκαν το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, η ακροδεξιά Vox και ένας βουλευτής του κόμματος της Ναβάρρας, συγκεντρώνοντας 171 ψήφους κατά.

  Έτσι, η πρόεδρος της Βουλής θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα στον βασιλιά Φελίπε και κατά πάσα πιθανότητα η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης του κεντροαριστερού συνασπισμού με πρωθυπουργό τον Πέδρο Σάντσεθ θα γίνει αύριο Παρασκευή ή μεθαύριο Σάββατο.

  Ο Πέδρο Σάντσεθ κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία χρυσώνοντας το χάπι της αμνηστίας στους πρωταγωνιστές του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας το 2017.

  Είναι χαρακτηριστικό πως ο ίδιος ο Σάντσεθ είχε χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα του 2017 ως «τη μεγαλύτερη θεσμική κρίση» που έχει ζήσει η Ισπανία από το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο το 1975.

  Ωστόσο, στη  ομιλία του χθες Τετάρτη υπεραμύνθηκε του προτεινόμενου νόμου περί αμνήστευσης των Καταλανών αυτονομιστών, εκτιμώντας ότι ο «διάλογος» και η «συγγνώμη» είναι απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να «επουλωθούν οι πληγές» που παραμένουν ανοιχτές από την περίοδο της απόπειρας απόσχισης της περιφέρειας από την Ισπανία το 2017.