Ισπανία: Πρόωρες εκλογές τον Ιούλιο προανήγγειλε ο Πέδρο Σάντσεθ

Διάλυση της Βουλής και διενέργεια πρόωρων εκλογών προανήγγειλε σήμερα Δευτέρα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, μετά τα απογητευικά αποτελέσματα στις χθεσινές δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Συγκεκριμένα το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σάντσεθ υπέστη εξαιρετικά βαριά ήττα, αποτέλεσμα που χαρακτηρίζεται κακός οιωνός ως προς την παραμονή του στην εξουσία.

«Έλαβα την απόφαση βλέποντας τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών» εξήγησε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Βαριά ήττα για τον Σάντσεθ στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στην Ισπανία

 

Το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του Σάντσεθ και ο μικρότερος εταίρος του στην κυβέρνηση συνασπισμού, οι Podemos, έχασαν έδαφος στις χθεσινές εκλογές, ενώ το αντίπαλο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) και το ακροδεξιό Vox ωφελήθηκαν.

«Παρότι οι χθεσινές εκλογές είχαν τοπικό και περιφερειακό χαρακτήρα, το νόημα της ψηφοφορίας περνάει ένα μήνυμα που υπερβαίνει αυτό τον χαρακτήρα. Αυτός είναι και ο λόγος που, ως πρωθυπουργός και γενικός γραμματέας του PSOE, αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη των αποτελεσμάτων» πρόσθεσε ο Σάντσεθ.

Το Λαϊκό Κόμμα (PP) κέρδισε το 31,5% των ψήφων έναντι 28,2% που συγκέντρωσε το PSOE, το οποίο ηγείται της κεντρικής κυβέρνησης, με καταμετρημένο πάνω από το 97% των ψήφων. Πρόκειται για μείωση 1,2 ποσοστιαίων μονάδων για το PSOE σε σχέση με το 2019, αλλά σχεδόν 9 μονάδες αύξηση για το PP, το οποίο επωφελήθηκε από την κατάρρευση του κεντρώου κόμματος των Πολιτών. Το PP κυριάρχησε επίσης σε αρκετές περιοχές που προηγουμένως κέρδιζε το PSOE, όπως η Βαλένθια, η Αραγονία και η Λα Ριόχα.

Οι περιφερειακές κυβερνήσεις της Ισπανίας έχουν τεράστια εξουσία και δημοσιονομική διακριτική ευχέρεια όσον αφορά την εκπαίδευση, την υγεία, τη στέγαση και την αστυνόμευση. Το κόμμα απέσπασε επίσης σημαντικές πόλεις όπως η Βαλένθια και η Σεβίλλη από τους Σοσιαλιστές και πέτυχε απόλυτη πλειοψηφία για τον δήμαρχο της πρωτεύουσας Μαδρίτης.

Ο άλλος μεγάλος κερδισμένος των χθεσινών εκλογών είναι το ακροδεξιό κόμμα Vox, ήδη τρίτη δύναμη στο κοινοβούλιο, που με πάνω από 1,5 εκατομμύριο ψήφους στις δημοτικές εκλογές (7,19%), διπλασίασε το ποσοστό του μέσα σε τέσσερα χρόνια, κάνοντας θεαματική είσοδο σε αρκετά τοπικά κοινοβούλια.