Ισπανία: Στήνεται bad bank

Κυβέρνηση και τράπεζες στην Ισπανία έχουν θέσει επί τάπητος ένα νέο σχέδιο για την απομόνωση των προβληματικών ενυπόθηκων δανείων σε μία – ή περισσότερες – εταιρεία διαχείρισης ώστε να μειωθεί το βάρος από το χρηματοπιστωτικό σύστημα χώρας. Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα των Financial Times, λίγες ημέρες μετά την υποβάθμιση της Ισπανίας από την Standard & Poor’s, η κυβέρνηση Rajoy προχωρά σε μία απέλπιδα προσπάθεια να αποφύγει την ένταξη της Ισπανίας στον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης.

Μία από τις επιλογές που είχαν τεθεί επί τάπητος είναι να δημιουργηθεί ένα κρατικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από κεφάλαια της ΕΕ. Η Ισπανία όμως, θέλει να αποφύγει αυτή την λύση αφενός γιατί θα επιφέρει πλήγμα στην αξιοπιστία της αφετέρου γιατί συνεπάγεται σκληρές προϋποθέσεις και δεσμεύσεις.

«Η Ισπανία χρειάζεται, και το χρειάζεται επειγόντως, βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όχι ωραιοποίηση της κατάστασης, ώστε να γίνει ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας» δήλωσε ο κ. Rajoy το Σαββατοκύριακο.

Οι Ισπανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι αυτό το νέο σχήμα είναι συμβατό με τις υποδείξεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πως δεν θα πρέπει να αποκαλείται «bad bank» γιατί δεν θα είναι τράπεζα. Αναφέρθηκε επίσης ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που θα συμμετέχουν θα μπορούν να εναποθέτουν εκεί τίτλους του ενεργητικού μόνο εάν έχουν προχωρήσει σε επαρκείς προβλέψεις επισφαλών δανείων, με ανεξάρτητη αποτίμηση. Σε αυτό το σημείο πάντως, εγείρονται ενστάσεις ως προς πως θα μπορέσουν οι τράπεζες να ενισχύσουν τις προβλέψεις τους για τα άλλα δάνεια που έχουν στο ενεργητικό τους και να ενισχύσουν την κεφαλαιουχική τους θέση.

Δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί στους δρόμους

Δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί ξεχύθηκαν την Κυριακή στους δρόμους όλης της χώρας διαδηλώνοντας κατά των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης του Rakoy, η οποία στοχεύει φέτος σε περικοπές ύψους 27 δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό με επιπλέον δέκα δισ. ευρώ σε περικοπές στους ευαίσθητους τομείς Υγείας και Παιδείας.

Την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι το ποσοστό της ανεργίας εκτινάχθηκε στο ιλιγγιώδες ποσοστό του 24,4%, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας παραδέχθηκε ότι η Ισπανία αντιμετωπίζει «κρίση τεραστίων διαστάσεων». Μην αντέχοντας πλέον τη λιτότητα οι Ισπανοί κατέκλυσαν πλατείες και πάρκα στη Μαδρίτη και άλλες 50 πόλεις.

Τα συνδικάτα καλούν σε συνέχιση των κινητοποιήσεων τους προσεχείς μήνες για να πειστούν οι ηγεσίες της Ευρώπης ότι δεν μπορεί να βασίζουν τη συνταγή της ανάκαμψης μόνο σε περικοπές και πρέπει να στοχεύσουν στην τόνωση της ανάπτυξης.