Ιταλία: Βγάζουν εκτός συνόρων χρυσό, ασήμι και συνάλλαγμα

Οι κατασχέσεις χρυσού, αργυρού και συναλλάγματος στα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Ιταλίας έφτασαν το ρεκόρ των 41 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 78% μέσα σε έναν χρόνο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της χώρας.

Το πρώτο επτάμηνο του 2012, οι αστυνομικές αρχές πραγματοποίησαν 2.638 επιχειρήσεις, περίπου 400 περισσότερες από την προηγούμενη χρονιά και οι κατασχέσεις συναλλάγματος έφτασαν τα 23,2 εκατομμύρια ευρώ, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία.

Ωστόσο, δεν κατασχέθηκαν μόνο χρήματα, τα οποία οι κάτοχοι τους προσπαθούσαν να εξάγουν παράνομα από τη χώρα, αλλά και 88 κιλά ακατέργαστο χρυσό και 570 κιλά ασήμι.

Στην ανακοίνωσή της, η υπηρεσία σημειώνει πως οι νόμοι της χώρας επιβάλλουν να δηλώνονται και να φορολογούνται οι εξαγωγές συναλλάγματος αξίας μεγαλύτερης των 10.000 ευρώ.

Οι αστυνομικοί αναφέρουν περιπτώσεις όπως αυτή ενός Ιταλού επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στην Αιθιοπία και είχε κρύψει 122.000 ευρώ στον διπλό πάτο της αποσκευής του ή ενός Κινέζου εργολάβου που είχε μέσα σε πακέτα τσιγάρων χαρτονομίσματα των 500 ευρώ συνολικής αξίας 200.000 ευρώ.