Κέρδη 9% για τις τράπεζες-μονοπωλούν τον τζίρο

Πάνω από τις 300 μονάδες με αιχμή τις τράπεζες επανέρχεται ο Ftse 20. Με υπεραπόδοση για Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς ο 20άρης, ενισχύεται περίπου 3%, ενώ κατά 1,60% αντιδρά ο Γενικός Δείκτης καθώς επαναπροσεγγίζει τις 750 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών κυμαίνεται περίπου στα 30 εκατ. ευρώ, λίγο πριν από τις 14:00, από τα οποία 6,3 εκατ. στην Εθνική Τράπεζα, 5,5 στην Alpha Bank και 3,8 εκατ. ευρώ στη Eurobank. Στις τράπεζες πραγματοποιείται περίπου το 70% του τζίρου.

Φαίνεται πως οι διαβεβαιώσεις αρμόδιων κύκλων του υπουργείου Οικονομικών πως δεν τίθεται θέμα παράτασης της διαδικασίας του PSI αποσαφηνίζει το σκηνικό την τελευταία μία ώρα.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας επανακάμπτει στα 2,50 ευρώ, της Alpha Bank προς το 1,50 και της Eurobank στο 1,10 ευρώ. Η υπεραπόδοση του τραπεζικού δείκτη αποτελεί σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές ισχυρή ένδειξη για το τι θέλει και σε τι ποντάρει η αγορά.

Η ολοκλήρωση της κρίσιμης διαδικασίας του PSI (ακόμα και αν αυτή ακολουθείται από ενεργοποίηση των CACs) είναι το ζητούμενο για τους επενδυτές. Κυρίως τους βραχυπρόθεσμους, που τις τελευταίες ημέρες έχουν μαζέψει σημαντικό αριθμό θέσεων κυρίως στις τράπεζες.

Μετά μάλιστα την αρχική, πρωινή επιβεβαίωση των στηρίξεων για τον Ftse 20 και την Εθνική, οι αγοραστές έγιναν επιθετικότεροι.

Υψηλότερα αντιδρούν ΟΤΕ, Μυτιληναίος, MIG, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Folli Follie.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν Αττικής, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Creta Farm, Μέτκα, Ιντρακάτ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Frigoglass και Fourlis.

Περίπου στις 14:05 ο Ftse 20 έφτανε στο υψηλό ημέρας, στην περιοχή των 308 μονάδων.