>"Καίγονται" για τις νέες εγγυήσεις οι τράπεζες

>
Με αύξηση του επιτοκίου των ειδικών ομολόγων του Δημοσίου που χρησιμοποιούν ως ενέχυρα για την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ, επιχειρούν οι τράπεζες να αντισταθμίσουν τις απώλειες στην αξία των ενεχύρων τους από το «κούρεμα» που υφίστανται μετά τις αλλεπάλληλες τελευταίες υποβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Την ίδια στιγμή αναμένουν στα τέλη του μήνα την έκδοση των νέων ομολόγων με εγγύηση του Δημοσίου στο πλαίσιο του πρόσθετου «πακέτου» κρατικών εγγυήσεων, ύψους 30 δισ. ευρώ. Ήδη έχει γίνει η κατανομή των εγγυήσεων αναλογικά με το μερίδιο αγοράς της κάθε τράπεζας και την πιστωτική της επέκταση.

Τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν στο Capital.gr ότι μετά την υποβάθμιση της Moody΄s – αν και αναμενόμενη – οι ανάγκες ρευστότητας των τραπεζών μπορεί μεν να «τακτοποιούνται», όμως έχουν καταστεί παραπάνω και από ασφυκτικές, αφού πρώτο – πρώτο το ίδιο το Δημόσιο «τραβάει» διαθέσιμά του από τις τράπεζες και επιπλέον τις «στραγγίζει» από πλευράς εσωτερικού δανεισμού (απορρόφηση των εκδόσεων εντόκων γραμματίων). Η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω από τον «κατήφορο» των υποβαθμίσεων και την αβεβαιότητα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, για να «μπαλώσουν» τις «τρύπες» ρευστότητας που αφήνουν οι συνεχείς υποβαθμίσεις στα ενέχυρα που καταθέτουν στην ΕΚΤ, οι τράπεζες αυξάνουν το επιτόκιο των ειδικών ομολόγων που έχουν δοθεί με την εγγύηση του Δημοσίου. Πρόκειται για ένα έξυπνο τρικ, το οποίο αυξάνει την αξία των υφιστάμενων κρατικών εγγυήσεων και άρα μικραίνει τις απώλειες σε ρευστότητα που υφίστανται τα ενέχυρα από το «κούρεμα» της αξίας τους σε κάθε υποβάθμιση.

Ειδικότερα, οι τράπεζες ανεβάζουν το επιτόκιο των ειδικών ομολόγων με εγγύηση του Δημοσίου, η ονομαστική αξία των τελευταίων ανεβαίνει και έτσι μπορούν να αντλήσουν περισσότερη ρευστότητα από την ΕΚΤ. Στην ουσία, η τακτική αυτή αυξάνει εμμέσως το ποσό των εγγυήσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ, καθώς το Δημόσιο εμφανίζεται να εγγυάται περισσότερα κεφάλαια για τις τράπεζες.

Στο πλαίσιο της τακτικής αυτής, υπήρξαν τράπεζες που αύξησαν το κουπόνι σε σειρά εκδόσεων ομολόγων τους που έχουν την εγγύηση του Δημοσίου, έως και 8 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση, διαμορφώνοντας την απόδοση από τρίμηνο euribor συν 4% σε τρίμηνο euribor συν 12%. Καθώς τα συγκεκριμένα ειδικά ομόλογα λήγουν στη διετία, η ονομαστική αξία τους ανέβηκε από το 110 στο 126.

Σημειώνεται ότι η αύξηση του επιτοκίου κατά 8% ετησίως δεν συνεπάγεται και αντίστοιχη αύξηση του κόστους γιατί πρόκειται για τίτλους που δεν έχουν διατεθεί στο επενδυτικό κοινό, αλλά διακρατούνται από τις τράπεζες που τους εξέδωσαν. Η μόνη επιβάρυνση για τις τράπεζες προκύπτει θεωρητικά από την αύξηση της προμήθειας που οφείλουν προς το Δημόσιο. Τα ειδικά ομόλογα επιβαρύνονται με προμήθεια 1% και εφόσον η ονομαστική τους αξία αυξάνεται, αναλογικά θα πρέπει να αυξάνεται και η προμήθεια προς το Δημόσιο.

Της Νένας Μαλλιάρα
Πηγή