Και πάλι αβεβαιότητα στο χρηματιστήριο

Σε περίοδο αβεβαιότητας, τουλάχιστον για το επόμενο 15θήμερο και όσο κρατήσσει η διαδικασία του PSI, εισέρχεται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Από τη Δευτέρα κι έπειτα, οι επενδυτές προέβησαν στη κατοχύρωση των κερδισμένων του τελευταίου διαστήματος. Σήμερα, η στάση αναμονής είναι χαρακτηριστική, αφού οι συναλλαγές έχουν «κάτσει» μόλις στα 17 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με χρηματιστές, το τρέχον δεκαπενθήμερο αναμένεται η Ελλάδα να χρεοκοπήσει στα χαρτιά, αφού οι ξένοι οίκοι θα θεωρήσουν την αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της Ελλάδας ως selective default, επιλεκτική χρεοκοπία, εντός της ευρωζώνης και χωρίς να υπάρχει πρόβλημα ως προς τη χρηματοδότηση της χώρας, αφού υπάρχει η βοήθεια της τρόικα. Υπό αυτά τα δεδομένα, η πορεία της αγοράς είναι ασαφής βραχυπρόθεσμα εκτιμούν χρηματιστές, που προτείνουν από τους ιδιώτες επενδυτές να έχουν κατοχυρώσει ήδη τα κέρδη του τελευταίου μήνα.

Η αντίδραση των τραπεζών και της αγοράς είναι υποτονική. Η αγορά κινείται στις 752 μονάδες και με μικρά κέρδη 0,85%. Πράξεις πάνω από το 1 ευρώ για την Eurobank, στα 2,38 ενισχύεται η ΕΤΕ, στο 1,41 η Alpha, και στα 0,5050 η Πειραιώς. Κέρδη 2,61% για την Narfin Popular, η οποία θα δεχθεί τη βοήθεια από το ΤΧΣ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της τράπεζας κ. Μ. Σαρρή. Αδυναμία πααρατηρείται για τις υπόλοιπες μετοχές του 20άρη, με τον Μυτιληναίο να ενισχύεται σταα 2,86 ευρώ, ο ΟΠΑΠ στα 6,8 ευρώ, η ΔΕΗ στα 3,6 ευρώ. Απώλειες για Τιτάνα, Motor Oil, Βιοχάλκο και Folli.