Καλούν Παπαδήμο ως ύστατη λύση – Μάχη να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ κόντρα στη δραχμή

 

Σε ένα συνεχές παιχνίδι όρων και διλημμάτων έχει εξελιχθεί το μετεκλογικό πολιτικό τοπίο στη βάση του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Αυτή την ώρα ο πρώην πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος συναντάται στο προεδρικό μέγαρο με τον Κ. Παπούλια, για να συζητήσουν για τις πολιτικές εξελίξεις. Διαρροές αναφέρουν ότι η κλήση Παπαδήμου σχετίζεται με την πρόταση που θα κάνει ο κ. Παπούλιας στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, σε περίπτωση που αποβεί άκαρπη και η τρίτη διερευνητική εντολή που έχει στα χέρια του ο Ευ. Βενιζέλος. Τα πέντε κόμματα που βρίσκονται στο πλάνο του σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης φαίνεται ότι συμφωνούν μόνο σε έναν όρο: Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής. Ο κ. Παπούλιας πιθανόν να κάνει μία τελευταία προσπάθεια ώστε να αποφευχθούν οι νέες εκλογές, προτείνοντας τον κ. Παπαδήμο ως πρωθυπουργό.

Παράλληλα, ενώ χτες το βράδυ διαφαινόταν συνεργασία μεταξύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, μέσα σε λίγες ώρες όλα άλλαξαν. Ο Φ. Κουβέλης της ΔΗΜΑΡ έθεσε ως αυστηρό όρο τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ στην οικουμενική, ενώ ο Αντ. Σαμαράς πρότεινε να υπάρξει οικουμενική κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με δύο όρους: να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή πορεία και να επαναδιαπραγματευτούν οι όροι του Μνημονίου υπέρ της ανάπτυξης. Εάν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα τότε να δημιουργηθεί κυβέρνηση μειοψηφίας χωρίς όμως τη συμμετοχή της ΝΔ.

Λαφαζάνης: Όνειρο θερινής νυκτός η εμπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ στην οικουμενική κυβέρνηση

Όνειρο θερινής νυκτός χαρακτήρισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ.
«Θα είναι μια ρώσικη σαλάτα, δεν θα έχει κοινό προγραμματικό παρονομαστή και οι δυνάμεις που θα την συναπαρτίζουν θα τραβάνε ο ένας από τη μια μεριά και ο άλλος από την άλλη», σχολίασε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 και υποστήριξε πως αποτελεί κοροϊδία ότι αυτή η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο. Αλλωστε, σημείωσε, σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο, μάλιστα και ημερομηνία λήξης, προβλέπει το ίδιο το μνημόνιο.

Κουβέλης: Σε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ η ΔΗΜΑΡ δεν συμμετέχει – Χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση

Τον όρο συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ στην οικουμενική κυβέρνηση επανέλαβε ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.
“Σε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ η ΔΗΜΑΡ δεν συμμετέχει. Χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση”, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο κ. Κουβέλης για να συμπληρώσει πως “υπάρχει ο δρόμος του αριστερού ευρωπαϊσμού”.
“Θα περιμένουμε μέχρι την τελευταία στιγμή, ελπίζοντας πως θα αποδείξουν όλοι πως αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών” σημείωσε επίσης ο κ. Κουβέλης.
«Εξακολουθώ να λέω το ίδιο που έλεγα προεκλογικά, δε θα πάρω μέρος σε μία συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, η οικουμενική κυβέρνηση πρέπει να έχει εκείνες τις δυνάμεις που επέλεξε ο λαός με την ψήφο του», είχε διαμηνύσει ήδη από το πρωί ο επικεφαλής της Δημ. Αρ. μιλώντας στο ΣΚΑΙ.
Η φθορά που υπέστη το ΛΑΟΣ πριν από μερικούς μήνες με τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου φαίνεται ότι έχει γίνει μάθημα στα μικρότερα κόμματα, με τον Φ. Κουβέλη να θέτει πλέον ζήτημα συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπέρ οικουμενικής κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας ο Σαμαράς – ‘Η κυβέρνηση μειοψηφίας, χωρίς τη συμμετοχή της ΝΔ

“Πρέπει να προκύψει οικουμενική κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας”, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα.
”Με δύο προϋποθέσεις,” συμπλήρωσε, ”να παραμείνουμε στο ευρώ και να τροποιηθεί το Μνημόνιο με στόχο την ανάπτυξη”.
”Τον όρο της παραμονής στο ευρώ”, είπε, ”τον αποδέχονται 4 κόμματα”, ενώ σημείωσε ότι ”η πρόταση του Φ. Κουβέλη αγγίζει τη δική μας πρόταση”.
”Εάν δεν συμφωνήσουμε προτείνουμε να υπάρξει κυβέρνηση μειοψηφίας, αλλά χωρίς συμμετοχή της ΝΔ”, η εναλλακτική που πρότεινε ο κ. Σαμαράς. ”Θα δώσουμε ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση 120 εδρών, όπως ορίζεται η κυβέρνηση μειοψηφίας,” διαβεβαίωσε.
Κάλεσε, επιπλέον, για άμεση συνταγματική αναθεώρηση.
Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποιώντας ότι ”οι προτάσεις της Αριστεράς οδηγούν όλες στην καταγγελία μονομερώς της δανειακής σύμβασης, οδηγώντας σε χρεοκοπία”.
”Άλλο αναλαμβάνω κυβερνητικές ευθύνες και άλλο διαμαρτύρομαι ανέξοδα,” είπε, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά ότι ”το “δεν πληρώνω” δεν είναι μαγκιά… είναι ανάθεμα”.
”Ο ΣΥΡΙΖΑ να ξέρει ότι έχει απέναντι του ένα σκληρό μέτωπο: το ευρωπαϊκό,” επεσήμανε ο κ. Σαμαράς. Επιπλέον, με σκληρό ύφος έκρινε τις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα για σχηματισμό κυβέρνησης. ”Ο Τσίπρας ξόδεψε περισσότερο χρόνο να συνομιλεί με εξωκοινοβουλευτικούς παρά με άλλους αρχηγούς. Τόση αλαζονεία και τόσος καιροσκοπισμός απωθεί τους πάντες,” σχολίασε.
Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο της ΝΔ, ”αν διαπιστώσει κανείς τι “μπουμπούκια” υπάρχουν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα φύγει μακριά”.

Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ σάπισε – Ο επόμενος πρόεδρος θα είναι 30άρης – Παραιτήθηκε το πολιτικό συμβούλιο

Την πλήρη αναδιοργάνωση του ΠΑΣΟΚ και την εκκίνηση της παράταξης κυριολεκτικά… από το μηδέν ζήτησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του πολιτικού συμβουλίου του κινήματος ο Ευ. Βενιζέλος.
Αφού ζήτησε και έλαβε τις παραιτήσεις όλων των μελών του πολιτικού συμβουλίου, δήλωσε “Ξεκινάμε από το μηδέν. Το ΠΑΣΟΚ του 13% δεν υπάρχει. Το παλιό κόμμα σάπισε”. Και πρόσθεσε “Αν θέλουμε να ανασυγκροτήσουμε την παράταξη ο επόμενος πρόεδρος θα είναι 30άρης”.

Οι χθεσινές διεργασίες

Μέχρι χτες τη νύχτα, όλα έδειχναν ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Δημ.Αρ. είχαν καταλήξει σε συμφωνία για το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, με πρώτη επιλογή για πρωθυπουργό τον Φ.Κουβέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Δέκα μέρες πριν τις εκλογές είχε ξεκινήσει να σχεδιάζεται η σύμπλευση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Οι συζητήσεις είχαν υπάρξει αλλά όπως πολλά απεκρύβησαν από το εκλογικό σώμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με τους όρους που έχει θέσει δεν θα συμμετάσχει στο κυβερνητικό σχήμα όπως και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες οι οποίοι έχουν σχεδόν παρόμοια επιχειρηματολογία.
Δηλαδή από την μια μεριά ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα στηρίξουν το μνημόνιο ζητώντας τροποποιήσεις οι οποίες θα είναι δευτερεύουσας σημασίας όπως εμμέσως πλην σαφώς αναφέρουν στις Βρυξέλλες και από την άλλη το ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες οι οποίοι έχουν πάρει πάνω τους όλο το αντιμνημονιακό μένος.
Η κυβέρνηση που πιθανότατα θα σχηματιστεί στο πλαίσιο της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών με τον πρόεδρο της δημοκρατίας δεν θα είναι νομιμοποιημένη να πάρει μεγάλες και κρίσιμες αποφάσεις για την διάσωση της Ελλάδος.
Η ΝΔ 108 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ 41 βουλευτές  και η ΔΗΜΑΡ 19 βουλευτές,  θα διαθέτουν στην βουλή 168 βουλευτές και σε ποσοστό επί του εκλογικού σώματος 38,14% ενώ από την άλλη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα διαθέτουν δημοσκοπικά ανάλογα ποσοστά με βάση και την χθεσινή δημοσκόπηση της Marc.
Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 27,7%, η ΝΔ προσεγγίζει το 20%, το ΠΑΣΟΚ καταρρέει στο 12% και η Δημοκρατική αριστερά βυθίζεται είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση αυτή θα βρει απέναντι της ένα ισχυρό αντίπαλο δέος.
Η νέα κυβέρνηση αν προκύψει – χθες το βράδυ έφθασαν να μοιράζουν και υπουργεία – θα είναι οικονομικά νομιμοποιημένη.
Οι απειλές της Ευρώπης ότι θα σταματήσουν την χρηματοδότηση της Ελλάδος ή ότι θα αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει ή θα την εκδιώξουν από το ευρώ υποχρεώνει τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να συσπειρωθούν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας η οποία θα είναι θνησιγενής.
Με όρους πολιτικούς είναι ξεκάθαρο ότι οι πολιτικοί αρχηγοί ειδικά σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα καταρρεύσουν.
Πρωτίστως αν η ΝΔ συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ θα φανεί ανακόλουθη με το βασικό της επιχείρημα, ότι δεν θα συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ μετεκλογικά.
Είναι ξεκάθαρο ότι για την ΝΔ θα είναι υπογραφή της θανατικής καταδίκης του κόμματος.
Για το ΠΑΣΟΚ η νέα δημοσκόπηση έρχεται να επιβεβαιώσει ότι πλέον είναι κόμμα ζόμπι, μισητό στην κοινωνία χωρίς ερείσματα στον λαό.
Η Δημοκρατική Αριστερά με μαθηματική ακρίβεια θα καταρρεύσει. Κατάφερε να συγκεντρώσει το 6,11% του εκλογικού σώματος με μια συγκεκριμένη επιχειρηματολογία.
Το κυβερνητικό μόρφωμα που δημιουργείται δεν θα διασφαλίσει την τύχη της Ελλάδος.
Βέβαια με όρους πολιτικής προοπτικής το μόρφωμα αυτό είναι και το μόνο που μπορεί να υπερασπίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδος και την παραμονή στο ευρώ.
Μάλιστα ισχυροί θεσμικοί παράγοντες, βασικοί μέτοχοι τραπεζών και επιχειρηματίες δίνουν σκληρή μάχη και με παρεμβάσεις τους ζητούν πάσει θυσία να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.
Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ όπως διατυπώθηκαν είναι επικίνδυνες και δεν διασφαλίζουν την παραμονή της Ελλάδος στο ευρώ.
Όμως το ερώτημα είναι τι θέλει η κοινωνία;
Θα υπάρχει ένα κυβερνητικό μόρφωμα από την μια πλευρά και από την άλλη μια κοινωνία αποδεκατισμένη.
Το πιθανότερο σενάριο είναι η κυβέρνηση γρήγορα να αποδομηθεί και να χάσει κάθε νομιμοποίηση της.
Η δίκαιη δημοκρατική λύση είναι η προσφυγή στις κάλπες.
Αν η κοινωνία θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ με αυτές τις καταστροφικές του θέσεις ας ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα είναι υπεύθυνος ο λαός για τις αποφάσεις του.
Αν ο λαός θέλει χρεοκοπία και δραχμή ας ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ.
Βέβαια και ορθά θα υποστηρίζουν πολλοί το μόρφωμα το κυβερνητικό διασφαλίζει ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει;
Προφανώς και όχι;