Καμπανάκι από ΠΙΣ: Ανεκτέλεστο το 60% των παραπεμπτικών για προληπτική μαστογραφία

Προειδοποίηση απευθύνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καθώς το 60% των SMS που εστάλησαν μέσα σε ένα έτος για τη διενέργεια μαστογραφίας στο πλαίσιο του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά» έμεινε ανεκτέλεστο.

«Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου “Απόστολος Δοξιάδης” υλοποιείται κανονικά, βοηθώντας γυναίκες που τηρούν το ηλικιακό κριτήριο να υποβληθούν ετησίως σε προληπτική μαστογραφία. Αλλά, όπως δείχνουν τα στοιχεία, το 60% από τα SMS που απεστάλησαν μέσα σε ένα έτος, δεν είχε αποτέλεσμα, καθώς οι παραλήπτριες αφήνουν ανεκτέλεστα τα παραπεμπτικά» αναφέρει ο ΠΙΣ.

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, κάποιες από αυτές τις γυναίκες, οι λιγότερες, ίσως έχουν κάνει ήδη ή έχουν προγραμματίσει τη μαστογραφία τους ιδιωτικά, γεγονός που δεν είναι σε θέση να γνωρίζει το κράτος, εφόσον ακόμη δεν υπάρχει εθνικός, ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς. Ωστόσο, οι υπόλοιπες απλώς αμελούν να υποβληθούν στην εξέταση, είτε επειδή είναι ελλιπώς ενημερωμένες για την αναγκαιότητα είτε επειδή δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε μαστογράφο.

«Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κρούει για το θέμα τον κώδωνα του κινδύνου τόσο στην Πολιτεία όσο και στις γυναίκες άνω των 40 ετών, καθώς οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι για κάθε 8 μαστογραφίες που δεν έγιναν εγκαίρως, θα διαγνωστεί στο επόμενο διάστημα ένας καρκίνος του μαστού σε προχωρημένο στάδιο», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, δρ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος επισημαίνει: «Βεβαίως, αν λειτουργούσε καθολικά και σωστά ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού, θα ήλεγχε και θα παρακινούσε τις γυναίκες για τη σωτήρια εξέταση. Εφόσον αυτό δεν υπάρχει ακόμα, πρέπει να βρούμε όλοι τρόπους να ενημερώνουμε συνεχώς τις γυναίκες και να φροντίζουμε ώστε να αξιοποιηθεί στο έπακρο το “όπλο” της πρόληψης μέσω του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου».