Καραθανασόπουλος: Στόχος της ΚΑΠ η βίαιη εκδίωξη των αγροτών και η αλλαγή χρήσης γης

«Ο αγώνας των βιοπαλαιστών αγροτών είναι αγώνας επιβίωσης απέναντι σε μια πολιτική που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες», ανέφερε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας την Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου 2024, στην ERT News.

Όπως σημείωσε, «βασικά υπεύθυνη για τα προβλήματα των αγροτών είναι η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, την οποία στήριξε η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, ενώ μόνο το ΚΚΕ την καταδίκασε».

Ο κ. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι «μέσα από τη “φαιοπράσινη” μετάβαση, τη μείωση των επιδοτήσεων και άλλα μέτρα που εξυπηρετούν τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων υλοποιείται ένας σχεδιασμός, που στόχο έχει να εκδιώξει βίαια τους αγρότες, να αλλάξει η χρήση γης, να μπουν φωτοβολταϊκά και να συγκεντρωθεί η παραγωγή στα χέρια καπιταλιστικών επιχειρήσεων».

Επεσήμανε, επίσης, ότι η αγροτική παραγωγή αποτελεί φθηνή πρώτη ύλη για τις βιομηχανίες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.

«Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι και η αύξηση του κόστους παραγωγής που δεν αντιμετωπίζεται με μέτρα-“ασπιρίνες”, όπως αυτά που ανακοίνωσε η κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι αγρότες ζητούν εγγυημένες τιμές και μείωση κόστους παραγωγής, ασφάλιση παραγωγής από τον ΕΛΓΑ, αποκατάσταση ζημιών και αναπλήρωση εισοδήματος».

Σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «είναι διαχρονική η επίθεση στο δημόσιο πανεπιστήμιο, με μείωση χρηματοδότησης, μείωση προσωπικού και μείωση φοιτητικής μέριμνας. Ενώ τώρα, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα βάλουν ταφόπλακα στον δημόσιο χαρακτήρα των πανεπιστημίων, με γενίκευση διδάκτρων και στα δημόσια πανεπιστήμια και με αύξηση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση».