«Καρφώνει» τη Φινλανδία για τα περί εξόδου από το ευρώ ο Monti

Για ανάρμοστες δηλώσεις κατηγορεί τη Φινλανδία ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Monti. Όπως είπε, η δήλωση ότι η χώρα προτιμά να βγει από το ευρώ παρά να πληρώσει για τα χρέη άλλων, επιδείνωση την κατάσταση στην Ευρωζώνη, αυξάνοντας και άλλο τις αποδόσεις των ομολόγων.

Οι δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών της Φινλανδίας Jutta Urpilainen έχουν προκαλέσει εκτός από σάλο και σύγχυση. Εκπρόσωπος της υπουργού δήλωσε στο Bloomberg ότι το σχόλιο περί εξόδου της Φινλανδίας από το ευρώ δεν έγινε, αν και επανέλαβε την αντίθεση της χώρας στην αμοιβαιοποίηση των χρεών στην Ευρωζώνη.

Ο ίδιος ο Monti δεν κατονόμασε τους Φιλανδούς, όμως, δήλωσε ότι κάποιες χώρες μέλη δεν θα πρέπει να πλήττουν την αξιοπιστία των αποφάσεων που παίρνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Η αύξηση του spread σχετίζεται με διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων και η δήλωση, την οποία εγώ προσωπικά εγώ θεωρώ ανάρμοστη, από συγκεκριμένο σκανδιναβικό κράτος, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η αξιοπιστία της κοινής απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δεν μπορούμε να ακυρώνουμε μονομερώς αυτά που με κόπο φτιάξαμε συλλογικά», δήλωσε ο Monti.