>Κατάπαυση πυρός αποφάσισε ο Καντάφι

>
Άμεση κατάπαυση πυρός αποφάσισε η Λιβύη, με τον υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει ότι η χώρα του θα σεβαστεί το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Mussa Kussa τόνισε ότι τη Λιβύη «την ενδιαφέρει περισσότερο απ’ όλα η προστασία του άμαχου πληθυσμού». Πρόσθεσε δε, ότι η Λιβύη θα προστατεύσει επίσης όλους τους ξένους και τα ξένα περιουσιακά στοιχεία στη χώρα.

Ο Λίβυος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι από τη στιγμή που η χώρα του είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών, είναι “υποχρεωμένη να αποδεχτεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”.

Σε δηλώσεις που μετέδωσε ζωντανά η λιβυκή τηλεόραση, ο Kussa σημείωσε ότι η χώρα του «απαντά θετικά» στο ψήφισμα και σταματά όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, εξέφρασε τη «λύπη» του για ορισμένες πτυχές του ψηφίσματος, το οποίο υποστήριξε ότι θα προκαλούσε σημαντικό πλήγμα στη Λιβύη και αποτελεί παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Η πρώτη αντίδραση στην κατάπαυση πυρός στη Λιβύη έρχεται από τη Γαλλία, αξιωματούχοι της οποίας διατηρούν επιφυλάξεις, σύμφωνα με το Reuters, καθώς εκτιμούν ότι η απειλή στο έδαφος διατηρείται.

Υπενθυμίζεται ότι δέκα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη και άλλων μέτρων ασφαλείας, ενώ κανένα μέλος δεν αντιτάθηκε στο ψήφισμα. Η Ρωσία, η Κίνα, η Γερμανία, η Ινδία και η Βραζιλία απείχαν. Το ψήφισμα έκανε επίσης λόγο για εμπάργκο όπλων και για όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών από τις δυνάμεις του Καντάφι.

Τα μέλη του ΟΗΕ, γνωρίζοντας τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει μία τέτοια στρατιωτική εκστρατεία σε μία μουσουλμανική χώρα, τόνισαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν ξένα στρατεύματα στη Λιβύη. «Το ψήφισμα έχει σκοπό την προστασία των πολιτών της Λιβύης», δήλωσε ο πρεσβευτής του Λιβάνου στα Ηνωμένα Έθνη, Nawaf Salam. «Δεν πρόκειται να οδηγήσει στην κατάληψη ούτε ενός εκατοστού λιβυκού εδάφους».

Πηγή:www.capital.gr