Κατσανιώτης: «Από την πρώτη στιγμή προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών του Σουδάν»

Την πρώτη ομάδα Ελλήνων που απεγκλωβίστηκαν από το εμπόλεμο Σουδάν υποδέχθηκε στην Ελλάδα ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης. Εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Κατσανιώτης παρέστη το πρωί στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, όπου προσγειώθηκε το μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας, μεταφέροντας συνολικά 17 άτομα (13 Έλληνες και 4 άλλοι υπήκοοι σύζυγοι Ελλήνων), τα οποία απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από το Σουδάν ύστερα από επιχειρήσεις απεγκλωβισμού τους.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας δήλωσε: «Με χαρά υποδέχομαι σήμερα στην πατρίδα τους πρώτους Έλληνες που έρχονται από το Σουδάν. Πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια σε όλους όσοι κατάφεραν να φέρουν πίσω τους συμπατριώτες μας. Από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση έβαλε πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών του Σουδάν. Το υπουργείο Εξωτερικών έκανε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μπορέσουμε στο μέτρο του δυνατού σε μια εμπόλεμη περιοχή να διασφαλίσουμε την ασφαλή έξοδό τους από εκεί. Από εδώ και πέρα σε συνεργασία με την Ε.Ε. και τους συμμάχους θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο, ώστε όλοι οι Ελληνες με ασφάλεια να επιστρέψουν στην πατρίδα».

Στη συνέχεια ο κ. Κατσανιώτης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μετέβη στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να συμμετάσχει στην ενημέρωση που παρείχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων.